След повече от 50 години: Споменът за Студената война оживя (ГАЛЕРИЯ)

Нещо за четене
12:41 - 02 Май 2019
3446
След повече от 50 години: Споменът за Студената война оживя (ГАЛЕРИЯ)

Закупуването на дом винаги е вълнуващо начинание, независимо дали правите това за първи или десети път. Когато купувате имот или жилище, искате да промените обстановката, интериора, за да заживеете там по своите правила и виждания.

Но един човек получи нещо повече, отколкото е търсил.

Джон Симс търсил спокоен живот в Тусон, Аризона. И капитанът от пожарната открива изненадата на живота си.

Той бил изпълнен с любопитство, тъй като слуховете за къщата били обезпокоителни, но това не го отказало.

Според предишния собственик в задния двор на къщата имало заровено нещо. Тайна, заровена от десетилетия, а Джон бил решен да я разкрие. Той знаел, че има да свърши доста повече неща в самата къща, отколкото в двора, но тази мисъл за думите на неговия приятел не му давали мира.

Джон искал да вземе лопата, но съвсем скоро осъзнал, че тя няма да му е достатъчна и оборудването му трябва да бъде доста по-сериозно.

През лятото е доста горещо в Тусон, а тези условия са доста опасни за работа.

Започнал да копае напосоки, но не откривал нищо. Дворът станал дупка до дупка. С помощ и от общината и благодарение на скицата, той научил нещо ново.

Според документите и записките, компанията Whitaker Pools кандидатствала за разрешение за работа в имота през 1961 година - преди повече от 50 години. Но в двора на Джон Симс нямало басейн. А какво всъщност е направила компанията през 61-ва?

Новият собственик променил плана на действие - вече без безразборно копаене из двора и без доверие в инстинктите си, пожарникарят трябвало да предприеме сериозни действия.

Дали металотърсачите щели да намерят нещо? Той наел и екип от консултанти, но техните устройства останали безмълвни.

И в един момент металотърсачите започнали да възпроизвеждат звук, който бил музика за ушите на Джон. Звукът разцепвал горещия въздух в Аризона, а лицето на г-н Симс все повече сияело.

Но нещата пак ударили на камък, а той трябвало да хване отново лопатата в ръце. И тогава за първи път инструментът ударил на метал. Джон се замислил, че спукването на септична яма или някаква друга тръба, ще е доста неприятно. За негово щастие се оказало, че това не е контейнер на септичната яма, но продължил да копае още по-внимателно.

Направил дупка, но в пожарната бил научил, че такива затворени пространства могат да бъдат доста опасни - токсични изпарения, които са вредни за вдишване, вътрешността може да е изпълнена с плесен, или стара конструкция, която да се срути.

Джон успява да повдигне капака на този контейнер, но се видяло, че това не е никакъв контейнер, а покрай арматурните железа имало вита стълба надолу.

Структурата е била доста нестабилна, все пак е строене преди повече от 50 години. Затова той събира приятели, с които да построят скеле и да укрепят нещата, за да може да слезе долу безопасно. Подсилват с бетон стените, както и допълнително укрепили металните стъпала, които били доста изгнили.

Изградили и ел. инсталация, за да не се втурват вътре с фенерче, както и въздухопровод, за да има свеж въздух - доста по-безопасно.

И Джон най-накрая успява - става първият човек, който след повече от 50 години се впуска в тайнствената дупка.

И какво видял? С учудване разбрал, че в задния му двор, на няколко метра под моравата имало огромна стая - в добра форма, с твърд под, но това не е всичко. Имало изградена система от тунели, обхващащи цял комплекс. И тази подземна пещера, построена през 1961 година, не е била басейн. Джон веднага разбрал за какво става дума, щом видял пространството.

Таванът бил от фибростъкло, което е изключително токсично, ако се вдишва от човек и може да е много дразнещо за кожата. Това лесно могло да се поправи.

В крайна сметка - тази огромна стая в задния двор на Джон Симс била бомбоубежище, построено от Whitaker Pools. Причината за изграждането му била голямата параноя, обхванала всички по време на Студената война между САЩ и СССР. Друга компания - Catalina Pools, която била със седалище в Лос Анджелис, построила 500 убежища в този период. Точно имотът на Джон Симс бил с басейн в двора, а под него бомбоубежището, за което става дума.

Но какво да го прави?

Приятелите му дават веднага добри идеи - пура бар, винарска изба или пещера, в която да се събират по мъжки.

Някои други биха превърнали в по-екстравагантни домове, хотели, художествени галерии или дори звукозаписни студия.

Интересът му се засилил и искал да открие още такива бункери, но основната му идея била да превърне своята стая в своеобразен исторически музей. Но за това щели да му бъдат необходими много средства, затова потърсил помощ в Интернет и различни сайтове.

"Здравейте, аз съм Джон и имам нужда от помощ. Бих искал да възстановя старо бомбоубежище, което открих в задния двор на къщата ми", написал той като обява. Имало доста неща за подмяна, а Джон изчислил разходите на 2000 щатски долара.

Ефект имало донякъде - били му изпратени от различни хора стотици долари, но така и не успял да достигне кота 2000. Разбира се, това не го обезкуражило и той започнал да отделя от своите средства, от времето си, за да може да извърши всички ремонтни дейности.

"Стълбите са завършени, входът също. Боядисах ги в привлекателен син цвят, а моите планове са да превърна това убежище в страхотна пещера или по-точно - в Музей на гражданската отбрана", споделя Джон Симс.

"След като открих това съкровище в задния ми двор, се поразрових доста за информация за Студената война и как страховете на гражданите са ги подтикнали да строят бомбоубежища", допълва пожарникарят от Аризона.

В последствие открил и доста старинни неща, свързани с този период, и им е намерил място в бункера - варели за вода, радиостанции, комплекти за хигиенизиране и т.н.

Впечатляващото е, че Джон е успял да се сдобие с толкова много старинни реликви и то в отлично състояние.

Следващата му крачка е музеят да отвори официално врати.

И това ще стане съвсем скоро.