След пожарите: Полиция, горски и местна власт пазят от кражби

Общество
13:10 - 25 Юли 2024
1192
След пожарите: Полиция, горски и местна власт пазят от кражби

Полиция, горски служители и местна власт са в готовност да опазят от кражби оцелялото имущество и дърва в районите, където бушуваха пожари. През тази година броят им е с 10% повече, сочат данните на МВР. Прокуратурата вече е започнала разследване за причините за огъня, изпепелил земи, гори и къщи в района на Пловдив.

Над седмица стотици пожарникари, военни и доброволци се бореха с огнената стихия в страната. След оттеглянето им в пепелта на загасените огнища остават обгорели, но все още използваеми дървета. Те се превръщат във възможност за безплатно осигуряване на топлината през зимата.

В един от най-засегнатите райони - край Болярово, около 80% от горските територии са общинска собственост, сочат данните на земеделския министър Иван Тахов. Около 50 лева струва кубик дърва за огрев в района на Болярово, твърди градоначалникът Христо Христов. „Ще имаме готов резервен вариант за допълнително добиване на дърва, така че никой от хората няма да бъде оставен без огрев. Надявам се набезите да бъдат малко”, допълни той.

И докато местната власт се надява кражбите да не бъдат много и големи, от МВР вече са готови с план за опазване на оцелялото от огъня. „Там има и много покъщнина на хората, които изгубиха своите домове. Служители от Областна дирекция - Ямбол, както и служители на „Жандармерията” са в района именно по тази причина”, увери вътрешният министър Калин Стоянов. Униформените следят и някой да не влезе в най-засегнатите райони преди той да бъде разчистен от опасни дървета.

Данните сочат, че стотици сигнали за пожари са подадени в последните няколко дни.