След промените в Семейния кодекс: 16-годишнa иска, а не може да се омъжи за бащата на детето си

Политика
12:31 - 01 Февруари 2024
2940
След промените в Семейния кодекс: 16-годишнa иска, а не може да се омъжи за бащата на детето си

Конституционният съд образува дело по искане на състав на Софийския районен съд за установяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс, става известно от съобщение на сайта на съда.

Искането е едно от първите отправени, съответно новите разпореди в Конституцията, според които съдебен състав има право да сезира Конституционния съд при съмнение за противоконституционност.

До края на декември Семейният кодекс даваше възможност на човек, който е навършил 16 г. да сключи брак с разрешение на районния съдия, когато важни причини го налагат. Почти в 100% от делата важна причина беше, когато момичето очаква дете. На делото районният съдия изслушваше двойката, техните родители или попечители.

Това беше възможно до последните промени в Семейния кодекс, които бяха приети през декември. Те основно засягаха осиновяването, но между първо и второ четене отпадат текстовете за сключване на брак от непълнолетни.

Настоящото искане е отправено от Софийския районен съд във връзка с отмяната на възможността, при изключение и важни причини, да е възможно сключването на брак на лице, което е навършило 16 години. Казусът, дал повод за искането, е дело, образувано по молба на непълнолетна, на 16-годишна възраст, с искане да ѝ се разреши да се омъжи за 20-годишен младеж. Излага се като важна причина за сключване на брака обстоятелството, че молителката има дете от мъжа. Делото е започнало преди законовите изменения. От районния съд посочват, че закон, отменящ действащ, е годен предмет на контрол за конституционосъобразност, независимо от влизането му в сила, тъй като запазва самостоятелно значение.

Съдът отправя искане отмяната на текстовете от Семейния кодекс да бъде обявена за противоконституционна, тъй като е в противоречие с Конституцията.