След ремонта: „Оборище” пешеходна до „Св. Александър Невски”

Пейките на пл. "Славейков" ще струват между 850 и 1290 лева, обясни Фандъкова

Актуални новини
13:06 - 10 Май 2019
2832
След ремонта: „Оборище” пешеходна до „Св. Александър Невски”

Софийската улица „Оборище” става пешеходна до храм-паметник „Св. Александър Невски”. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНТ. Според нея реконструкцията в централната градска част предизвиква много проблеми, но голяма част от нещата са спекулации.

„Моята позиция винаги е била, че в историческия център на София трябва да има минимална намеса и това е визията, която се изпълнява в момента”, допълни Фандъкова.

Тя потвърди, че паветата около храм "Св. Александър Невски" ще останат и след предстоящия ремонта, а решението за това е взето още през 2017 г.

„Площадът около храма е знаково място за София, редно е хората там да се движат свободно”. Обясни Фандъквоа затварянето на участък от ул. „Оборище” за автомобили.

По думите на Фандъкова, изнесената информация, че ще се купуват пейки за по 10 000 лева за пл. „Славейков” са спекулации в обществото. Реалната им стойност е между 850 и 1290 лева, обясни Фандъкова.

Архитектурните композиции в зона 2 са 12 на брой, като пет от тях може да се видят на пл. „Гарибалди“. Проверката за стойността им е показала, че цената варира между 1460 и 2166 лв.

„Така цялата композиция е на цена от 8500 лв.”, уточни Йорданка Фандъкова.

На някои места не е възможно да се монтират подземни контейнери за смет, тъй като или инфраструктурата не позволява, или има съпротива от живущите в района. Поставените до момента такива контейнери ще започнат да функционират, когато обектът бъде приет, обясни кметът.

Има 10 големи обекта в София, където ще се проведат мащабни ремонти това лято. Два от тях столичният кмет определи като стратегически - продължаването на работата по вътрешния ринг на града и изграждане на канализационен колектор. Очаква се и продължаването на Южната дъга на Околовръстния път, както и ремонт на бул. „Президент Линкълн“ в Овча купел.