След рестарта на глобите: Пътници и контрольори стигат до бой в транспорта

Новини
12:20 - 05 Януари 2021
5235
След рестарта на глобите: Пътници и контрольори стигат до бой в транспорта

Софиянци и контрольори стигат до бой в градския транспорт, след рестарта на глобите в началото на седмицата. Масови скандли се вихрят в трамваи и автобуси между пътници и проверяващи, след като хората няма откъде да купят билети, а проверяващите настояват за санкцията от 30 лева.

Хората масово отказват да се съобразят с глобата, тъй като няма елементарни условия за снабдяване с талонче или билет по спирките и кръстовищата на столицата.

Скандално е, че „новата“ система от уреди за продажба на билетчета не работи от години, но продължава да стои на „тестов режим“. След като старите устройства за снабдяване с талончета бяха спрени, пътниците са с вързани ръце и няма откъде да купят талонче в превозните средства, оплакват се хората.

Като капак, заради епидемията, ватмани и шофьори са изолирани със сигнални ленти и имат забрана за продажба на билети.

„Откъде накъде ще плащам глоба, след като от спирката, на която се качвам, докато сляза – общо 10 спирки, няма нито една будка за билети?“, крещеше ядосана дама в трамвай №1 в ранните часове на деня.

Контрольорите пък контрираха: „Ами купете си карти и се возете като редовен пътник!“

Граждани негодуваха, че за да си купят билети, трябва специално да пътуват с транспорта, за да стигнат до някое павилионче в центъра и да се снабдят с документ за транспорта.

Будките за талончета и карти отдавна се броят на пръсти в столицата и от вчера опашките пред тях са като за банани в соца, видя на няколко места репортер на Lupa.bg. Нестихваща бе навалицата пред павилиончето на бул. "Заимов".

Липсата на сините ламаринени магазинчета по спирките е стар факт – повечето от тях не функционират по предназначение, а са превърнати или в магазинчета за стари книги, или са закрити  поради неясни причини.

Заради безумието, на което са подложени десетки хиляди в транспорта, вече се чуват приказки за бунт и протести.

„За поскъпването на билетчето не успяхме да протестираме, но сега ще излезем на жълтите павета, направиха ни на маймуни“, заканват се софиянци в социалните мрежи.   

Проверка на Lupa.bg показа, че в София работят едва 61 пункта за продажба на превозни документи. Спирките, на които се качват пътници, обаче са многократно повече. В същото време в редица от тези пунктове електронни карти в момента се се зареждат.

Снимки: Агнес Методиева