След ругатни: Лекарите ще могат да отказват помощ

Здраве
12:47 - 24 Януари 2020
2255
След ругатни: Лекарите ще могат да отказват помощ

Лекарите вече ще могат да отказват медицинска помощ на пациенти, които ги нападат или ругаят. Това става ясно от текст в обнародвания днес в Държавен вестник Национален рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г.

Текстът, който включва и зъболекарите, гласи: „На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“. Това е поредната мярка срещу нападенията над медици, след подписания миналата седмица меморандум между прокуратурата, МЗ и БЛС и приетите на първо четене в здравна комисия увеличени наказания за физическа разправа.

Изпълнителите на медицинска помощ пък се задължават да не изискват плащане или доплащане от осигуреното лице за видове медицинска дейност, която е заплатена от НЗОК, извън предвидената сума, с изключение на медицински изделия за определени клинични пътеки, амбулаторни или клинични процедури, в които това изрично е посочено.

В НРД подробно е разписано и разходването на средства за заплати от изпълнителите на болнична помощ. Приоритетно със средствата от увеличението на месечните стойности на лечебните заведения за болнична помощ се осигуряват разходи за персонал, както и дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, със спешността и лечението на онкологично болни пациенти. Ръководителите на лечебните заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ трябва да използват не по-малко от 50% от приходите от медицински дейности на лечебното заведение за разходи за персонал. Изключение за използването на посочения процент се допуска единствено след разрешение на министъра на здравеопазването въз основа на мотивирано искане от ръководителя на лечебното заведение.

От така формираната структура на разходите за персонал, ръководителите на лечебните заведения трябва да използват не по-малко от 80% за медицинския персонал, в това число и за санитари. Минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения от структурата на разходите за медицински персонал е 1.6 към 1 или 64% към 36%.