След Русия НАТО също се оттегля от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Русия
15:36 - 07 Ноември 2023
2242
След Русия НАТО също се оттегля от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Окончателното оттегляне на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) принуди НАТО да „преустанови неговото действие за толкова дълго, колкото е необходимо“. Войната, която води Русия срещу Украйна, противоречи на целите на договора, а последните действия на Москва се превърнаха в „още една стъпка в систематичното подкопаване на евроатлантическата сигурност“.

Решението е подкрепено от всички съюзници в Алианса, се казва в изявление на НАТО, публикувано на 7 ноември на неговия сайт.

Припомняме, че Русия приключи тази нощ процедурата по излизането си от ДОВСЕ, чието действие беше спряно от нея още през 2007 г., обявявайки с нарочно изявление на руското министерство на външните работи, че договорът "окончателно стана история за нас".

НАТО смята, че "Русия продължава да демонстрира пренебрежение към контрола върху въоръженията, включително принципите на реципрочност, прозрачност, изпълнение на условия... и подкопава международния ред, основан на правила".

ДОВСЕ е приет през 1990 г. и адаптиран през 1999 г. след разпадането на Варшавския договор и разширяването на НАТО. С него са въведени количествени ограничения върху пет основни категории конвенционални оръжия и техника - бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерия, бойни самолети и бойни хеликоптери.

През 2007 г. руският президент Владимир Путин подписа указ за спиране на участието на Русия в споразумението. През 2015 г. руската делегация прекрати участията си в заседанията на съвместната консултативна група, а през май 2023 г. Държавната дума (парламентът на Русия) одобри закон за денонсиране на договора.

С войната си срещу Украйна, където Русия непрекъснато продължава да изпраща военна техника и оръжия, от действието на договора не остана и помен.