След Шенген, следва и Мишлен! София скоро ще се появи на световната гурме карта
Градът ще бъде подложен на официален гастрономически одит
София официално започва първата стъпка към възможно включване в световната селекция на Michelin Guide – най-престижната международна система за оценка на гастрономия. Това съобщиха от Столичната община, след проведени срещи и конструктивен диалог с представители на екипа на Michelin.
Градът ще бъде подложен на кулинарен одит – процес, който се координира от Visit Sofia и има за цел да предостави независима, задълбочена оценка на ресторантьорската сцена в столицата. Очаква се инспектори на Michelin да започнат работа след официалното потвърждение от страна на общината, а резултатите от анализа се предвиждат за пролетта на 2026 г.
„Това вече е признание за качествата на нашите кулинарни професионалисти и за динамично развиващата се гастрономическа сцена на града. София има стратегически шанс да покаже най-доброто от себе си пред света. Вярваме, че този процес ще повиши стандартите, ще насърчи иновациите в сектора и ще допринесе за облика на София като модерна европейска столица“, заяви кметът Васил Терзиев и благодари на екипа на Visit Sofia за „неуморната работа, за да стигнем до тук“.
Кулинарният одит ще обхване не само текущото състояние на ресторантската индустрия, но ще анализира и потенциала ѝ за развитие. Очаква се докладът на Michelin да предложи стратегически препоръки, които да спомогнат за утвърждаването на София като гастрономическа дестинация от най-висок клас.
Одитът ще бъде извършен при пълна независимост на експертите от Michelin, като Столична община единствено ще предостави ориентировъчен списък с ресторанти, които според местната администрация имат висок потенциал. Финалната селекция обаче ще бъде изцяло определена от инспекторите на справочника – в съответствие с глобалните стандарти на анонимност и обективност.
Предстои и серия от срещи с представители на ресторантьорския бранш, институции, кулинарни критици и други ключови участници, които Visit Sofia ще включи в консултативния процес. Идеята е ангажираността да бъде споделена, а кулинарната идентичност на града – представена автентично и убедително.