След сигнал от САЩ: Турция подпука наш бракониер

Общество
16:01 - 19 Септември 2022
4985
След сигнал от САЩ: Турция подпука наш бракониер

Придобилият известност в чуждестранната преса българин Мирослав Ненковски, забъркан в международна схема за търговия с части и органи от редки и защитени животински видове, вече е на мушката и на властите в Турция. US сайтът mahalsa.us пръв разкри,че бракониерът Мирослав Ненковски продава по цял свят чрез deep web интернет сайтове слонски бивни, рог от носорог, крокодилски нокти и кожа и др.След медийните сигнали турските власти започват пълни проверки на Ненковски, както и на ловците, които той води „на излети“ в южната ни съседка.

Според информацията Турция ще проверява всичко, свързано с Ненковски, тъй като властите в Анакара имали основателното подозрение, че става дума за незаконен лов. Митницата на Летище София също ще проверява всички ловци, които заминават на лов в Турция и са били свързани или организирани в момента от бракониера, пише Nbox.bg.

Наред с това българските служби за сигурност, Агенция „Митници“ и НАП са изискали от службата за контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР всички протоколи, които Мирослав Ненковски е водил за организиране на лов в чужбина и най вече в Турция, тъй като именно от турска страна службите са се активизирали да правят съвместна проверка и искат от България да се види за какви парични средства става въпрос и съответно с колко е ощетена хазната вследствие незаконните дейности на нашенеца.

Става въпрос за брутално пране на пари и прехвърляне на средства, споделят пред медията ни нашите източници от службите за сигурност.Нека припомним, че службите за сигурност и данъчните власти в България започнаха пълна проверка на псевдоловеца Мирослав Ненковски. Само на първо четене при проверката изскачат фрапиращи факти - например, само за последната година българинът има над 200 пътувания зад граница, а реално нямал почти никакъв официален доход.

Оказва се, че Ненковски пътувал из цял свят, често летял с бизнес класа и харчил луди пари, макар и официално да се водил за пълен бедняк. Експерти в тази сфера разказват пред други сайтове, че много често всичките доходи на подобни лица били изцяло в сивия сектор, като макар и официално те да нямали доходи, реално разполагали с милиони и поддържали стандарт за живот, достоен за истински Крес.

По информация на други медии случаят с Мирослав Ненковски бил идентичен, като последните години той демонстрирал скандално висок стандарт на живот, макар и да нямаш никакъв доход.

Проверка показва, че за последните 2 години Ненковски е организирал поне около 25 групи с 12 до 15 ловци във всяка за лов в Турция. От всеки един ловец той прибирал по средно 3500 евро, като в същото време истинската себестойността на всеки лов в Турция бил в размер на едва 500 евро. Въпреки че по груби сметки за това време Ненковски би трябвало да е прибрал около 1 милион евро, подобна печалба въобще не е отчетена, а както се вижда и данъци в такива размери по никакъв начин не са постъпвали в българската хазна.

За отбелязване е, че незаконната дейност на Ненковски е доста доходоносна. В най-новия доклад на IUCN за бракониерството на носорози и незаконната търговия, представен през август т.г., се отчита, че най-малко 2707 носорога са били бракониерски уловени в Африка между 2018 г. и 2021 г. Според официални данни рог от носорог се продава на черния пазар за 40 000 €/кг (при актуална цена на 1 кг злато от около 31 000 €), а цената на необработена слонова кост достига 620 €/кг.

Костите от тигър се търгуват на цени до 900 €/кг.По данни на ООН, само търговията с рога от носорози годишно достига обем от близо 200 милиона евро.Нека припомним още, че според публикацията на американската онлайн медия mahalsa.us, където в журналистическо разследване първо се появява името на Мирослав Ненковски, вече са били изпратени сигнали за него до световния фонд за природа – WWF, както и до Международния съюз за защита на природата – IUCN.

Ненковски, който обича да се представя в България и сред познатите си като организатор на международни сафарита зад граница, е всъщност едно от лицата, забъркани в бруталната търговия с части от редки животни, пишат американските журналисти.

Сигнали срещу Ненковски са били получени в цял куп международни организации, занимаващи се с опазване и защита на животинските видове. В тях изрично се подчертавало, че българинът е един от главните организатори в тази престъпна дейност.