След скандали НС реши: Следствието аут от прокуратурата, шефът му разследва главния прокурор

Проектът на „Възраждане“ получи 117 гласа „за“, 20 бяха против, а 48 се въздържаха.

Новини
14:47 - 26 Януари 2023
6671
След скандали НС реши: Следствието аут от прокуратурата, шефът му разследва главния прокурор

След бурни спорове на високо напрежение, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда и механизъм за контрол на главния прокурор. Обсъдени и приети бяха и двата предложени законопроекта – на Министерския съвет и на парламентарната група на „Възраждане“.

Проектът на „Възраждане“ получи 117 гласа „за“, 20 бяха против, а 48 се въздържаха.

Проектът на Министерския съвет беше подкрепен от 166 народни представители.

Още в началото на заседанието, народните представители се скараха, след като „Възраждане” и ДПС поискаха 2 точки от вчерашния ден да влязат в днешната програма на пленарното заседание, а именно разглеждането на измененията, свързани с Черноморската банка и първо четене на Закона за съдебната власт. 

Настимир Ананиев заподозря, че двете политически формации се опитват да отложат във времето разглеждането на промените в НПК, свързани с механизма за контрол върху работата на главния прокурор.

„Вие наистина ли смятате, че това ще бъде работещият механизъм? Смятате ли, че човекът, който е назначен от главния прокурор, който е негов заместник и негова дясна ръка, е човекът, който може да го разследва?”, надигна глас Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

Радомир Чолаков пък обясни, че се предлага разместване на функции между два органа, единият от които конституционен, и конституционният орган казва, че не желае, защото е противоконституционно. Министерството на правосъдието казва: "Не, вие пък ще го приемете, защото ние така сме решили, освен това сме го вкарали в ПВУ, вече сме го обещали и ако трябва да нарушим Конституцията, ще я нарушим", заключи той.

Струва си цялото усилие да започнем от необходимостта да гарантираме независимостта на съда и всички останали структурни решения, които взимаме, да бъдат подчинени именно на тази висша ценност, отсъди Христо Иванов от ДБ.

Ще подкрепим решение, което постига справедливост за хората, рационални решения и реални резултати, заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

Бившият парламентарен шеф Мирослав Иванов обаче контрира Нинова, като оцени, че е направила добро политическо изказване, но извади нашето поведение извън контекста. Иванов обясни, че не е съгласен със законопроекта на „Възраждане”.

Механизмът, предлаган от тях не е добър, заключи юристът. Законопроектът на ”Възраждане” е прах в очите на гражданите. Който има достойнство и почтеност, да го каже. Нито тоя зоконопроект ще се приеме, нито този на МС. Ние подкрепяме предложението на ДБ и внесения от МС за разследване на главния прокурор, каза Иванов.

Не сте чули последните ми думи, в законопроекта на  МС и ДБ има разционални,  работещи и добри текстове. Затова ще го подкрепим на първо четене, въпреки че има гранични текстове за Конституцията, но ще подкрепим и тях.

Призовахме между първо и второ четене да се намери разумен, експертен и колегиален спектър. Гледаме обективно, не политически – бърз и справедлив процес с реални резулати. Във всички проекти има по нещо добро, заключи соцлидерката. Тя призова да се да се работи така, че да бъде направен най-добрият избор на финала.

Колкото и да искаме да изчистим шлаката, всъщност трябва да се каже, че в тая зала се провежда важен и изключително закъснял дебат – за съдебната реформа,включи се Милен Матеев  от „Промяната”.

Аз съм раздостен, че не се провежда на някакво друго основание, а защото има внесени няколко законопроекта, най-после стигнали до пленарна зала.

Той обясни, че предложеният механизъм, който не участва в досъдебно производство да извършва разследване на главния прокурор, е по-добрият вариант.

Тоя механизъм е минал през всички проверки, минал е през Венецианската комисия, а това е органът, който следи за спазване на правото във всички държави – членки, минал е през проверка Комитета на министрите и е получил одобрение, аргументира се той. И добави, че законопроектът на „Възраждане” не е минал тоя път.

Всички политически партии признаваме, че съдебна реформа трябва да има и търсим начини за осъществяване. 

Всички, които се съпротивляваха на съдебната реформа, направиха така, че лицемерно да не се случи, заключи Матеев. Той разкритикува твърденията, че дебатът е закъснял. „Вашето мнозинство можеше да приеме законопроекта на ПП, но изгубихте година и един месец. Обивинявате ме, че съм го забавил със седмица”, разгневи се шефът на правната комисия Радомир Чолаков.

Матеев обаче контрира, че въпросният законопроект изобщо не е внасян по времето на управлението на ПП, а само е изготвен по времето на кабинета Петков. Той не беше внесен, защото е бил пратен на Венецианската комисия и щом се върна, МС приложи препоръките й.

Колеги от „Възраждане”, щом октомври внесохте вашия законопроект, още декември можехте да искате да се гледа,но не го направихте. Гласувахте да се отложи, за да не се случи в рамките на тоя парламент, разлюти се Матеев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че Движението ще подкрепи този законопроект. „Воден от дупликата на Матеев, че всички направиха така, че реформа в последните години да не се случи, само ще ви припомня, че миналата година, ние от ДПС дадохме своя принос – да се случи така нужната реформа, припомни Карадайъ.

Законопроектът за промени в Конституцията го  представихме на всяка парламентарна група точно  преди година. Защо го направихме? Защото основният дебат, който се водеше тогава и сега – говори се за съдебна реформа, разбира се професионални промени и кадруване в съдебната система. Ние бяхме разписали разследване на главния прокурор, разглеждахме ограничаване прамвомощията му във връзка надзора му за законност, предвиждахме разделяне на ВВС на две, като главният прокурор не участва в съвета на прокурорите, което дава независимост на отделните прокурори, върна се назад лидерът на ДПС.

Сега в момента, с предложения законопроект за промени в съдебната власт, става дума за промени в структурата на прокуратурата, или извеждането на следствието като независим орган.Тая идея заслужава сериозно внимание и ако е нужно, да се доразвие, препоръча Карадайъ.

Излизането на следствието от прокуратурата, т.е. възстановяването на един ред, който е бил и преди това, но не от съдебната власт, може да даде възможност за решение за разследване и на главния прокурор – решение, различно от нашето предложение, заключи той.

Нито Венецианската комисия , нито нашите евроатлантически партньори искат от нас да нарушаваме Конституцията, припомни Карадайъ.

Той обясни, че в едно от становищата на комисията се казва че за да намерим легален начин за разследване на главния прокурор, ще бъде трудно без промяна в Конституцията.

Преди година представихме идеи за промени в основния закон. В тая връзка, като навсякъде говорихме за наши идеи и очаквахме в разговори и диалог с всички ПГ да направим така, че да несем в НС проект за промени в Конституцията, за да може легално и легитимно, без нарушение да решим тоя въпрос, обясни председателят на ДПС.

Някои хора се опитаха да правят внушения по адрес на ДПС, и то относно прокуратурата и главния прокурор. Ние и преди сме ги критикували, и продължаваме да го правим, подчерта той. И изброи темите, критикувани от Движението - чадърите над  Иво Прокопиев и необжалване дела пред по-горни инстанции. И до днес нямаме обяснение за това, заяви той.

Ние имаме и сигнали до прокуратурата във връзка с изборите от миналата година и милиционерщината – нахлуването на милиция в домовете за хора в неравностойно положение. Получихме само една статистика, а не разследвавне дали действията на милицията са незаконни. Вече 7-8 месеца от приемане закона за т.нар. златни паспорти, записахме всеки случай да бъде разследван, изброи още Карадайъ.

Искахме на виновните да бъде повдигнато обвинение – не видяхме нито дейстиве, нито резултат, заключи той.

И припомни и прословутия казус с Кирил Петков, че бившият премиер е управлявал в нарушение на Конституцията, но прокуратурата не направи нищо. Никой не очаква да се нарушава Конституцията, а да направим легитимни действия да я променим, да променим законите, за да има реално разследване на главния прокурор, заключи лидерът на ДПС.