След спецакция: Запечатват кланица с 50 000 кг нелегално месо

Новини
13:01 - 11 Април 2022
5738
След спецакция: Запечатват кланица с 50 000 кг нелегално месо

50 000 тона месо с неясен произход ще бъде унищожено, а кланицата край Левски, в който е открита пратката ще бъде запечатана. Нелегалната мръвка без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка са открити след спецакция. Месото е забранено за продажба.

Предстои да бъде издадено разпореждане за унищожаване на месото. Нелегалното количество е открито на 8 и 9 април с участието на полицаи, данъчни служители и инспектори от Агенцията по безопасност на храните.

Извънредните проверки са в навечерието на Великден и Гергьовден, съобщи днес плевенската полиция. В кланицата край град Левски плевенските служители по безопасност на храните са засекли клане на животни с неустановен произход, без поставени ушни марки. Приемането и клането на животните ставало в отсъствие на ветеринарен лекар, въпреки изискванията.

В нарушение в обекта се съхранявали месо и субпродукти. При акцията са иззети като веществени доказателства копия от транспортни документи, протоколи от изписване, входящи и изходящи дневници за доставки на стоки.

Материалите са докладвани в Плевенската районна прокуратура, образувано е досъдебното производство.

В хода на същата спецоперация проверяващите попаднали на около 70 килограма месо и субпродукти /карантия/ без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка в магазин за продажба на месо в Левски. Издадена е забрана за продажба, разпоредено е унищожаване на продуктите.