След Sputnik V - как ще се казва новата ваксина срещу ковид?

„Covuity“, „Rnaxcovi“, „Kovimerna“ и „Comirnaty“ са част от възможните варианти

Актуални новини
09:18 - 15 Ноември 2020
5457
След Sputnik V - как ще се казва новата ваксина срещу ковид?

Ваксината на американската компания „Pfizer“ и нейния германски партньор „BioNTech“, преминала успешно третата фаза на тестване, може да се нарече „Covuity“, съобщава ТАСС, позовавайки се на „Дейли Телеграф“, който проучи заявленията на компании за регистрация на търговска марка в ЕС и САЩ.

Заявление за името „Covuity“, което описва лекарството като „ваксина за хуманна употреба“, е подадено до органите на ЕС на 30 май. Регулаторът одобри това заявление в началото на ноември. На 1 юни в САЩ е подадена заявка за запазена марка, но все още няма разрешение. Отбелязва се, че „Pfizer“ и „BioNTech“ вече са регистрирали името на домейна covuity.com.

Други възможни имена на ваксина включват „Rnaxcovi“, „Kovimerna“ и „Comirnaty“, според изданието. В момента те също се подлагат на процедурата за регистрация на търговска марка в ЕС и САЩ. Във всички горепосочени опции се възпроизвежда името на болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус. Изданието посочва, че разработчиците на лекарството са подходили сериозно към избора на името, тъй като в контекста на пандемия по целия свят то може да стане универсално и домакинско име, както се случва някога с ацетилсалицилова киселина, по-известна като аспирин.

На 9 ноември „Pfizer“ и „BioNTech“ публикуваха междинни резултати от изпитване във фаза III на ваксината BNT162b2. Според тях, рискът от заразяване с коронавирус при използване на лекарството е намален с повече от 90%. И двете компании планират да подадат заявка до Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) следващата седмица. Те заявиха, че очакват да произведат до 50 милиона дози ваксина в целия свят през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

Според СЗО по света сега има около 170 проекта за разработване на лекарство за коронавирус. Русия на 11 август беше първата в света, която регистрира ваксина, наречена Sputnik V.