След СУ Петър Илиев окапва и от Барбадос

У нас
15:40 - 29 Ноември 2021
7800
След СУ Петър Илиев окапва и от Барбадос

Месец след като напусна Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" заради уличаването му в тежко плагиатство спрямо колега-юрист, адвокатът ще се окаже и без сладкия си пост на почетен консул на Барбадос у нас.

В карибската държава днес завършва дългия преход от монархическото управление на британската кралица Елизабет II към напълно самостоятелно републиканско управление. Това ще се случи на дълга церемония по встъпването в длъжност на първоизбрания президент на страната Сандра Мейсън. 

От седмици в креолския остров текат мощни промени на институционално ниво, включително в дипломатическите служби и назначения. Само за седмица Барбадос обяви, че отваря нови посолства в 3 страни, а не е изключено да замени голяма част от досегашните си пратеници в чужбина, включително почетните консули, с нови.

Така Илиев ще бъде принуден да се задоволи само с адвокатската си работа, въпреки че и тя е обект на проверка. През октомври от софийската колегия обявиха, че и практиката му е станала обект на прицел след вестта за кражбата му на интелектуален труд от няколко десетки страници от друг конституционалист в Алма Матер - доц. Наталия Киселова. 

Илиев бе предложен за проектовицепремиер и министър на вътрешните работи от лидера на Има такъв народ Слави Трифонов, но след като скандалът с плагиатството гръмна, бързо бе оттеглен. Впоследствие Дългия неколкократно заяви пълна подкрепа за юриста от партийните му редици, но в крайна сметка гологлавият софиянец изпадна и от листите за парламентарните избори през ноември, и от настоящите преговори за бъдещ коалиционен кабинет.

А преди да се стигне до решението на Етичната комисия в СУ, зам.-шефката на ИТН Виктория Василева даде да се разбере, че напористият правист е затворена страница и за партията.