СЛЕД ТРУСА: Жертви и много ранени в Турция (СНИМКИ)

Актуални новини
17:49 - 30 Октомври 2020
4561
СЛЕД ТРУСА: Жертви и много ранени в Турция (СНИМКИ)

Шестима загинали и стотици ранени в Турция има до момента при силното земетресение, ударило по-рано крайбрежията на Егейско море в районите на Измир и остров Самос.

Издирват се хора под развалините на паднали сгради в Измир.

Земетресението беше усетено и у нас. От БАН съобщиха, че освен в южната ни част, разместването на земните пластове е усетено дори в Русе.

Най-силно са усетили труса по високите етажи на сградите в София и Пловдив. Хора разказват във фейсбук, че цели входове са излезли притеснени пред блоковете.

Силно земетресение в Егейско море удари Турция и Гърция в 13:51 местно време. Епицентърът е на 19 км северозападно от гръцкия остров Самос и на около 17 км от брега на провинция Измир. Силата на труса е била 6,9 според Европейския сеизмологичен център.

Сеизмолозите са регистрирали над 20 вторични труса в Турция. Най-мощният от тях е бил с магнитуд 4,9. Това съобщи професорът от Турския сеизмологичен център Кандилъ Халук Озенер.

Междувременно TRT съобщи, че вече 6 са загиналите и 202 ранените при земетресението. Една от жертвите се е удавила в резултат на голяма морска вълна, вследствие от предизвиканото цунами, поради което в някои райони на провинцията се е образувало наводнение.

Земетресението е било усетено и в Атина и Истанбул, както и по високите етажи на сградите в центъра на София и в цялата страна. За момента няма данни за пострадали българи, съобщиха от Министерството на външните работи.

Четирима души са пострадали на гръцкия остров Самос в резултат на силното земетресение. Според местния портал Zougla.gr в болницата на Самос са докарани четирима души, пострадали от земетресението, включително тежко ранена жена, върху която паднала част от стена.

Валията на Измир Селим Кьошгер съобщи, че до момента близо 70 души са извадени живи изпод развалините на рухнали сгради. Той каза, че четири сгради са напълно разрушени, а над 10 са се наклонили. Валията добави, че земетресението е причинило щети на много сгради в града.

Местни медии съобщиха, че множество сгради на островите Самос и Хиос са повредени, а в град Неон-Карловаси е рухнал купол на църква. Повредени са и други сгради, предимно стари постройки.

Видеоклипове в социалните медии показват силно повредени сгради и пътища, наводнени от порои от вода. Кадрите показват улици, наводнени вследствие на обявено по-рано "мини-цунами в Самос", съобщи "Мирър".

Жителите на Самос, остров с население около 45 000 души, бяха призовани да стоят настрана от крайбрежните райони. 

Както Lupa.bg писа по-рано земетресението е усетено, освен в Гърция и в Турция, и в България, Кипър, Либия, Великобритания, Египет и Северна Македония.