След указа на Зеленски: Българският патриарх Даниил призова да се молим за Украинската църква

Наследникът на Неофит често е спряган, че е в близки връзки с Москва и патриарх Кирил

Актуални новини
16:50 - 25 Август 2024
4579
След указа на Зеленски: Българският патриарх Даниил призова да се молим за Украинската църква

Да се помолим за оцеляването на украинската църква. Това призова от Перник Софийският митрополит и български патриарх Даниил. Той оглави утринно богослужение и архиерейска света литургия в храм „Св. Иван Рилски“ днес. 

Главата на православната ни църква направи служението съвместно с браницкия епископ Пахомий, архимандрит Йоан - протосингел на Софийска света митрополия и свещеници от пернишкото духовенство. 

„Свидетели сме на събитията от миналата седмица, когато бе приет закон от Украинската Върховна рада за забрана на националната православна църква. На духовниците са дадени девет месеца срок, в които трябва да се присъединят към Висшата православна църква. В противен случай ще им бъде забранено всякакво богослужение, а храмовете им - взети", каза пред събралите се миряни в пернишкия храм патриархът.

Той заяви, че украинската православна църква е единствената канонична православна църква на държавата: "Единайсет от петнайсетте поместни православни църкви не са признали тази църковна структура, създадена през 2019 г. и тя не е канонична църква. Какво остава, когато държавата приеме един закон за закриването й".

Според патриархът болшинството от християните в Украйна са към православна църква и всички те в момента са поставени пред изпитание, каквото навремето е наблюдавано и у нас, когато е имало разкол в църквата ни, създаден от политиците.

Висшият ни духовник призова към вразумяване на управниците и предотвратяване на войната в Украйна, която по думите му е печално и безсмислено братоубийство.

"Свидетелство е, че нашия живот е едно непрекъснато изпитание, а смисълът му е нашият път да ни отведе до Бога, без да губим мира си в душите си и радостта от общуването си с него. Нека не губим благоразположението и любовта към близките си, дори и към онези, причиняващи ни притеснение и вреда. Важно е да помним и да се пазим от осъждане, от обвинение, от гнева си. Изтърпяването на подобно изпитание е признак, че сме близо до божието благословение и благодат“ каза още в проповедта си Софийският митрополит.

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски подписа закона за забрана на свързаната с Москва Украинска православна църква (УПЦ).

В реч украинският лидер заяви, че това решение затвърждава независимостта на Украйна. "Украинското православие днес прави крачка към освобождаването си от демоните на Москва", каза той.

Украйна се опитва да се освободи от руската духовна хегемония от 2014 г., но тези усилия получиха, нов, още по-решителен тласък, след като Русия нахлу на нейна територия през 2022 г.

УПЦ официално обяви през 2022 г., че прекъсва връзките си с Московската патриаршия, но украинските власти многократно обвиняваха духовниците ѝ, че продължават да са верни на Русия.

Нахлуването в Украйна беше благословено от предстоятеля на Руската православна църква, Патриарх Кирил, твърд съюзник на президента Владимир Путин, отбелязва Франс прес.

Във вторник украинският парламент прие законопроект, който ще забрани дейността на свързаната с Русия църква. Според проучване от 2023 г. на Киевския международен институт по социология 66% от украинците подкрепят подобна забрана.

Свързаната с Русия църква, според медийни съобщения, все още има около 9000 енории в Украйна при горе-долу равен брой (между 8000 и 9000) на самостойния ѝ конкурент - Православната църква на Украйна (ПЦУ).

ПЦУ получи църковна независимост (автокефалия) от Вселенския патриарх в Истанбул.