След упойката: Бойко Борисов се чу по телефона с Ердоган

Новини
22:01 - 19 Април 2021
9786
След упойката: Бойко Борисов се чу по телефона с Ердоган

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от правителствената пресслужба. По рано бе съобщено, че заради операцията си Борисов е изпуснал да разговаря с турския президент.

Президентът на Турция поздрави премиера Борисов за победата на изборите. Ердоган определи като впечатляващ успеха на ръководената от Борисов политическа сила, която на пети поредни парламентарни избори постига най-висок резултат, като същевременно носи вече година тежка отговорност за справяне с пандемията в страната.

В рамките на разговора премиерът Борисов и президентът Ердоган обсъдиха ситуацията с пандемията в България и Турция и изразиха надежда, че в най-скоро време опасността от COVID-19 ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират.

Премиерът Борисов изтъкна, че през изминалата 2020 г. се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни, вследствие на тежката световна здравна криза. Борисов изрази увереност, че това е само временен негативен ефект на пандемията, който може да бъде преодолян още през настоящата година, включително и с помощта на ваксинирането срещу COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи традиционно добрите отношения между България и Турция, които в последните години се развиват активно в дух на добросъседство и взаимно уважение. Премиерът акцентира върху отличното сътрудничество в областта на миграцията и върху нулевия натиск на общата ни граница.

Борисов напомни, че преди година двамата с президента Ердоган се срещнаха в Анкара, където дискутираха именно справянето с миграционния натиск, така че да има сигурност и стабилност в региона.

Премиерът Борисов изтъкна още, че Турция е един от водещите икономически партньори на България. През кризисната 2020 година стокообменът между двете страни е почти 4 млрд. евро, а през същата година потокът турски инвестиции у нас е в размер на 18.6 млн. евро. Министър-председателят изрази увереност, че с отминаването на пандемията икономическата активност ще започне да се повишава отново в подкрепа на просперитета и на двете държави.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов поздрави турския президент Ердоган по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан.