След въпроса "Къде е Деси?", Радева цъфна с президента в Естония (СНИМКИ)

Актуални новини
16:40 - 19 Октомври 2020
12713
След въпроса "Къде е Деси?", Радева цъфна с президента в Естония (СНИМКИ)

Първата дама Десислава Радева най-накрая се появи и за пръв път от доста време насам придружи президента Румен Радев по време на негово официално посещение в чужбина. Днес държавният глава замина на 3-дневно посещение в Естония по покана на естонския си колега Керсти Калюлайд.

Българският президент участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета". По време на форума Румен Радев ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

От София президентът отлетя в компанията на съпругата си, като на официалните снимки от посрещането на президентската двойка в Талин се вижда, че и двамата са с маски. Въпреки че времето в прибалтийската страна е доста студено - днес дневните температури не надхвърлят 5 градуса, Радев слиза от стълбичката на правителствения самолет само по сако. Той е хванал съпругата си за ръка преди да приеме почетния естонски караул. 

Първата дама бе облечена с палто на шахматни шарки, а на рамото си бе преметнала непрежно спортно-елегантна черна раничка. При посрещането тя получи шарен букет от бели рози и розови хризантеми.

В средата на миналата седмица президентът Радев бе на еднодневна визита в съседна Гърция, като тогава не бе придружен от съпругата си. Това породи отново въпроси защо президентшата не е с него, при положение, че тя не пропускаше да го придружава при всеки чуждестранен воаяж. Lupa.bg се допита до специалисти по церемониал и протокол, които обясниха, че при еднодневни визити, които по традиция са чисто работни, протоколът не изисква държавният глава да лети със съпругата си в чужбина.

При официални държавни посещения в рамките на 3 дни, каквато е визитата на Румен Радев в Естония, протоколът изисква президентът да бъде с Първата дама. Във връзка с новата ситуация в света, породена от COVID-19, при посещения на високо ниво, двете страни се договарят дали държавният глава ще лети с жена си и дали мерките в съответната държава позволяват тя да има собствена програма, уточниха специалисти по протокол пред Lupa.bg.