След взрива в "Каховка": Ердоган пак пробва да посредничи между Путин и Зеленски

Турският президент иска всеобхватно разследване за експлозията в язовира

Актуални новини
18:01 - 07 Юни 2023
4293
След взрива в "Каховка": Ердоган пак пробва да посредничи между Путин и Зеленски

Турция е решена да осигури мир между Москва и Киев, е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде Анадолската агенция.

Ердоган е подчертал също, че е важно провеждането на всеобхватно разследване на експлозията в язовир "Каховка", което да не оставя място за съмнения. 

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за разрушаването на язовира, което наводни района и принуди хиляди хора да бягат.

Ердоган е казал на Путин, че може да бъде сформирана международна комисия, включваща представители на ООН и Турция, която да се заеме с този въпрос, се посочва в съобщение на пресслужбата на турския президент, цитирано от Ройтерс.

Ердоган е разговарял днес и с украинския си колега Володимир Зеленски. Според турския лидер може да бъде сформирана международна комисия, която да разследва разрушаването на язовирната стена на големия Каховски язовир на фронтовата линия между руските и украинските сили, предаде Ройтерс.

Ердоган е казал на Зеленски, че метод на преговори, подобен на този за черноморския зърнен коридор, може да бъде използван за решаване на случая с язовира, се посочва в съобщение на пресслужбата на Ердоган.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е обсъдил по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган „хуманитарните и екологичните последици“ от наводненията, причинени в Южна Украйна от разрушаването на язовир „Каховка“.

„Говорихме за хуманитарните и екологичните последици от руския терористичен акт в Каховската ВЕЦ , включително рисковете за Запорожката АЕЦ“, написа Зеленски в Tуитър, като добави, че по време на телефонния разговор е предал на своя турски колега „списък със спешни нужди за справяне с бедствието“.

Същевременно Световната програма по прехраната към ООН (WFP) предупреди за негативни последици за гладуващите по света заради разрушаването на стената на язовира "Каховка" в Украйна и последвалите наводнения, предаде ДПА.

"Мащабните наводнения унищожават новата реколта от зърнени култури и попарват надеждите на 345 милиона гладуващи хора по света, за които украинските зърнени храни са животоспасяващи", заяви пред ДПА Мартин Фрик, ръководител на бюрото в Берлин на програмата на ООН. 

Той обаче не очаква ново поскъпване на храните. 

"Глобалните цени на храните все още са на най-високото си равнище за последните 10 години", отбелязва експертът. 

Очаква се да бъдат наводнени около 10 000 хектара обработваема земя на северния бряг на река Днепър в Херсонска област, по първоначални оценки на украинското министерство на земеделието.

"Южният бряг на Днепър и прилежащите му райони, които се намират под руска окупация, ще бъдат наводнявани многократно", обяви снощи на сайта си земеделското министерство на Украйна.