След земетресението: Извънредно положение на остров Самос

Сили на армията започват възстановяване на пътища и сгради

Новини
21:41 - 31 Октомври 2020
1936
След земетресението: Извънредно положение на остров Самос

Извънредно положение е обявено на остров Самос след опустошителното земетресение вчера от 6,7 по Рихтер. Над 60 са вторичните трусове. Сили на армията започват възстановяване на пътища и сгради.

Пострадалите 19 души от земетресението са още в болница без опасност за живота, съобщават лекари. Част от жителите на острова се прибраха по домовете си, след като прекараха нощта в палатки. Силно е напрежението сред хората от честите силни вторични трусове, споделят местните жители.

Директорът на Геодинамичният институт в Атина Акис Тцелендис прогнозира продължителен период на трусове на Самос и съседните острови:

"Този епицентър не може практически да предизвика по-силно земетресение от 6,8 по Рихтер. Убеден съм ,че първият трус е бил основен. Но това,което ме притеснява, е малката дълбочина. Само 10 километра .При тези параметри се очакват много, дори стотици вторични трусове. Много от тях е възможно да достигнат магнитуд до 6,3 по Рихтер. Но е възможно тези вторични трусове да не се случат в следващите дни,а по-късно, дори след месеци."

На остров Хиос също има паднали стени и наводнени къщи и магазини.

В помощ са лекарски екипи, военни и доброволци. Снабдяват с храна хората, чиито домове са пострадали силно. Магазини и заведения ще получат в най-скоро време обещетения за щетите, информират от финансовото министерство.

От Европейския съюз и НАТО изразиха готовност за оказване на помощ за пострадалите от земетресението.