Следи от азбест в стените на детска градина в София

Има 30 000 случая на тежки заболявания в Европа на година заради материала

Общество
08:59 - 15 Октомври 2024
3714
Следи от азбест в стените на детска градина в София

За опасна детска градина в столичния квартал „Захарна фабрика“, сигнализират родители. Според тях плоскостите, от които е направена сградата, са от циментова смес, която съдържа азбест.

Още през 2015 година стана ясно, че общо 18 детски градини в София са строени с подобни опасни материали. От тогава изминаха девет години и след ударно строителство – са останали само две. Една от тях е детска градина „Зора“ 158.

През това време обаче децата не спират да посещават градината. Родители, както и Инициативен комитет, казват, че тя е в лошо състояние. Прашинките от азбестовите плоскости могат да докарат дори до ракови заболявания.

„Сградата е в изключително лошо състояние. Изцяло е пропукана. Има дори разместване на плоскостите. Именно това ни притеснява, защото азбестът реално не е вреден, когато не се вдишва. А когато има пукнатини, ние вече го дишаме. Азбестът причинява 30 000 случая на тежки заболявания в Европа на година. Един човек на всеки пет минути почива от такава болест. Азбестът е влакнест минерал, който веднъж като се вдиша, завинаги остава в белия дроб“, заяви пред Би Ти Ви Хриси Янкулова от Инициативния комитет.