Следят дивите прасета с дронове

Новата мярка се въвежда след пика на африканската чума по свинете у нас

Актуални новини
12:41 - 23 Януари 2020
1380
Следят дивите прасета с дронове

Съвсем скоро дивите прасета у нас няма да имат покой. Защото властта обмисля мярка, според която глиганите по границата ще се следят с дронове. 

Това поне стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева в Народното събрание. Тя дойде в парламента за гласуването на първо четене на закона за ветеринаромедицинската дейност, който предвижда безплатна регистрация на личните стопанства. 

Новата мярка се въвежда след пика на африканската чума по свинете у нас. 
 
Танева обясни, че Германия ползва различни системи с дронове за следене на популацията в граничните райони. "Водим разговори да ги приложим и тук по отношение на установяване на по-точен брой на дивата свиня", добави тя. 
 
Поправките предвиждат облекчена регистрация за личните стопанства, а текстовете бяха гласувани със 108 гласа "за", само 2 "против" и 32 "въздържали се". Така отпада изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). С цел улеснение то ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 15-дневен срок да го предостави в ОДБХ. Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще трябва да спазват изискванията за идентификация на животните, опазване на здравословното им състояние. Ще се въведе и териториален принцип при сключване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари, за изпълнение на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози.