Сливен без воден режим поне до май 2020-а

Актуални новини
12:55 - 29 Ноември 2019
2167
Сливен без воден режим поне до май 2020-а

Няма опасност от режим на водоснабдяването в Сливен към момента, съобщиха от ВиК в града. Общо 35 процента от водоподаването се осъществява от помпените станции на река Тунджа, а останалите количества осигурява яз. "Асеновец".

Според специалистите, само с наличните водни запаси може да се гарантира нормално водоснабдяване в Сливен до май 2020 година.

"Асеновец" е сред язовирите в страната, за които Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ обяви, че се спира водовземането за цели, различни от питейно-битовите.

Сушавата година, безснежната зима и оскъдното снеготопене са причина за намаляването на обема на язовир "Асеновец", който днес е близо 10 милиона куб. метра при капацитет 28 млн. куб. м. В есенния сезон обемът на язовира спада, като миналата година по същото време той е бил около 17 млн. куб. м.

От средата на 2019 г. във водоснабдяването на Сливен са включени и алтернативните източници. Пускането в експлоатация на водоснабдителните системи на река Тунджа е сред взетите мерки за съхраняване обема на язовира на допустимото ниво. Ръководството на водния оператор съставя план за действие и разработва програма за питейното водоснабдяване на Сливен, при хипотеза за продължаващо засушаване в следващите месеци.