Сливен чества 142 г. от Освобождението от турско робство

На 17 януари 1878 година в града влизат драгуните на майор Кардашевски

Актуални новини
10:01 - 14 Януари 2020
1938
Сливен чества 142 г. от Освобождението от турско робство

С ритуал-поклонение на 17 януари в Сливен ще бъдат чествани 142 години от Освобождението на града от османско иго. Това съобщиха от общинския пресцентър.

От 11.00 часа на площад "17 януари" в квартал "Клуцохор" ще започне ритуалът, който включва заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен. Ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на Сливен.

Проявата се организира от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Военно формирование 22220. Членовете на Регионален клуб "Хаджи Димитър" към Национално дружество "Традиция" ще участват с почетен караул и залп. В проявата ще се включи и хорът при Руско дружество "Отчий дом" и Българо-руски пенсионерски клуб "Славяне". От 12.00 часа на булевард "Ген. Скобелев" ще бъдат поднесени цветя пред бюст-паметника на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев.

На 17 януари 1878 година в Сливен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от сливенеца Коста Карадимитров и се установяват в квартала "Клуцохор". За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов.

Войските на генерал Делингсхаузен са посрещнати тържествено от гражданите, духовенството и първенците на Сливен. Сред тези, които тогава са носели тържествено християнските хоругви, е вече слепият бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите.