Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист е четвъртият сливенски щангист, донесъл олимпийски медал за България

Актуални новини
20:12 - 12 Август 2024
3596
Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев. 

Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града "Стария бряст" и парична премия. Радев определи щангите като "един от успешните спортове на Сливен".

Пред олимпийския тандем кметът Радев пое ангажимент да осигури апартамент за клуба, в който да бъдат настанявани младите спортисти, когато интернатът на Спортното училище затваря през лятото. Той обеща и ремонт на залата по вдигане на тежести:

"Радваме се, че се възражда това сливенски щангисти да се качват на олимпийския подиум. А това, което казах, че залата е може би последната спортна зала, в която не сме правили сериозен ремонт, само нова изолация на покрива - така че ще планираме догодина, това, което можем да направим за залата, да бъде направено", каза кметът.

От своя страна шампионът Божидар Андреев обяви, че ще обърне внимание на образованието си и бъдещата си треньорска дейност:

"Сега реших да ида да изкарам диплома, в НСА да запиша, да изкарам треньорско (право) и да помагам на треньора".

Треньорът му Пламен Братойчев сподели, че клубът ще продължи да дава шампиони в щангите на Сливен и България:

"Обезателно трябва да почине поне два месеца, да възстанови. И след това вече  се надявам да влязат новите категории, да бъдат упоменати олимпийските, тъй като четири от тях ще бъдат олимпийски, четири ще бъдат само за световно първенство.

Нас, естествено, ще ни интересува олимпийската категория. Аз се надявам да бъде 77 килограма и смятам, че ако така се завъртят нещата, ще имаме отново участник на олимпийски игри".

Божидар Андреев е четвъртият сливенски щангист, донесъл олимпийски медал за България след Севдалин Минчев, Нораир Нурикян и Александър Крайчев.