Сливенската епархия се готви за протест на 12 март

Актуални новини
14:32 - 05 Март 2024
1273
Сливенската епархия се готви за протест на 12 март

Над 30 свещеници от Сливенската епархия отправиха поредно искане до Светия синод за преразглеждане решението за нов избор на сливенски митрополит. Те настояват да бъде зачетен изборът им от 18 февруари, когато епископите Йеротей и Михаил получиха най-голям брой гласове.

Свещеници от Бургас, Ямбол, Сливен, Елхово, Средец и Тополовград настояват да се спази уставът на Българската православна църква и да се отмени наредбата, с която беше касиран изборът за Сливенски владика. Те поискаха и среща с варненския митрополит Йоан.

"Да ни събере, да ни обясни как и защо така се получи - все пак ние сме представители на нашите духовни околии. Тези клирици и миряни са ни гласували доверие, изпратили са ни там да гласуваме, но ние не успяхме да защитим техния вот. Има устав, който трябва да се спазва, не може да управляваш с наредби и постановления", посочи отец Николай Клюнков от Елхово.

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за  епископ Михаил - 22 гласа.

Светият синод обаче насрочи нов избор за 13 март, който ще се проведе в Синодалната палата. Ако се стигне до такъв, свещеници от Сливенската духовна епархия са готови на протест на 12 март.