Сливенският митрополит Арсений : Вратата ни ще бъде отворена за всеки , търсещ помощ, утеха или съвет

В словото си новоизбраният владика благодари на своя духовен отец и наставник Пловдивския митрополит Николай

Актуални новини
14:20 - 26 Май 2024
15343
Сливенският митрополит Арсений: Вратата ни ще бъде отворена за всеки, търсещ помощ, утеха или съвет

Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. В своето служение ще се старая да подражавам на примера на моите предшественици и особено на Сливенския митрополит Йоаникий, който възложи десница на епископската ми хиротония и прояви усърдно старание за благопреуспяването на Сливенската епархия.

Това каза днес новоизбраният Сливенски митрополит  в словото си на церемонията в приемния салон на Синодалната палата в отговор на словото на наместник-председателя на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий.

С молитва и преклонение отдавам почит към приснопаметния български патриарх Неофит, който благослови ръкоположението ми за епископ и чрез своите отечески съвети и наставления затвърди в мен смиреността, търпимостта и послушанието към светата църква, заяви новоизбраният митрополит на Сливен.

"С трепет се изпълва сърцето ми в този момент, когато бивам избран на тази висота в църковното служение и посветен за архипастир на Сливенската епархия. Чувствам се слаб да изпълня това велико служение, за което съм повикан, но се уповавам на Божията сила, която се в немощ напълно проявява. Като се вечно моля на Вас, свети архипастири, да ми бъдете в подкрепа чрез светите Ви молитви и мъдри съвети, чрез братска отзивчивост и единодействие, за да мога и аз с Вас да понасям един другиму тегобите, за да изпълня закона Христов", с тези думи се обърна към митрополитите от Светия синод новоизбраният архиерей на Сливенската митрополия.

"Аз, най-малкият сред Вас, ще се старая да бъда добър служител на Иисуса Христа, хранен с думите на вярата и доброто учение. За да бъда образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота. Да ръководя поверения ми клир и паство на Сливенската епархийска църква с дълготърпение и благост, с нелицемерна любов, със слово на истината чрез оръжията на правдата в дясна и лява ръка, при чест и безчестие, при укори и похвали. Като не търся човешка слава, нито се стремя към грусна печалба", каза митрополит Арсений.

В словото си той сподели, че умиление изпълва душата му, а чувствата, които го вълнуват в този момент, ще оставят дълбоки и незаличими следи в неговия живот.

"Ясно виждам Божията милост още в ранните години на моето посвещение в монашество, когато Бог ме срещна с мъдър, богоозарен мъж и изпълнен с пламенна ревност по Бога - с моя духовен отец и наставник във вярата - с Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. На когото засвидетелствам своята вярност, синовна обич и благодарност, признателност за грижите, за проявеното отеческо внимание и изрядна любов, която всичко извинява и всичко претърпява. По време на моето служение в Пловдивската епархия, различните длъжности, които заемах, съобразно неговото благословение", с тези думи митрополит Арсений се обърна към Пловдивския митрополит Николай.

Новоизбраният митрополит изрази и благодарност към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, "който положи много труд и усилия за провеждането на избор на Сливенската епархия". Благодари също на митрополитите Антоний и Яков, в които са се трудили в Пловдивската епархия, на Величкия епископ Сионий, който е бил негов ректор в Софийската духовна семинария, на епископите Поликарп и Висарион, и на ректора на Пловдивската духовна семинария.

В синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София днес се състоя каноничният избор за нов Сливенски митрополит. Със седем гласа "За" от общо 12 Светият синод на Българската православна църкав (БПЦ-БП) избра за Сливенски митрополит Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений.

За него гласуваха Великотърновският митрополит Григорий - наместник-председател на Светия синод, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

След обръщението си във връзка с избора, митрополит Григорий откри гласуването, което се извърши от митрополитите в светия олтар, върху светия престол в синодалния параклис. Митрополитите взимаха изборни бюлетини и празен плик, влизаха в олтара, целуваха светото Евангелие и светия кръст и върху олтарния престол вписваха своя избор. След като всички синодални членове дадоха своя глас, при преброяването на 12-те подадени бюлетини митрополит Григорий огласи и резултатите от избора.

Вторият кандидат за Сливенски митрополит - Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ-БП, получи пет гласа.

След като бяха обявени резултатите от избора, двамата кандидати за Сливенски митрополит дойдоха от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в Синодалната палата. Тогава около храма и пред Синодалната палата се бяха събрали хора, които отправиха викове: "Недостоен" и "Мафия".

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари 2024 г. епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.

На 19 март 2024 г. на заседание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори - на 19 май, епархийски избор на нов митрополит на Сливен, и на 26 май - каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод.

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений наследява на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.