Сливенският митрополит не иска крематориум в Камено

Подписка настоява кметът и общинските съветници да отклонят инвестиционното предложение

Новини
16:44 - 29 Март 2019
1513
Сливенският митрополит не иска крематориум в Камено

Сливенският митрополит Иоаникий изрази отрицателно становище относно изграждането на крематориум в община Камено, област Бургас. Становището бе оповестено чрез канцеларията на Сливенска митрополия, която е духовната институция на православните християни от Сливенска епархия, в чийто диоцез се намира и Община Камено, информира БТА.

Инвестиционен проект за строеж на крематориум в землището на град Камено предвижда той да бъде разположен на терен от 15 декара с капацитет на крематориума 7000 кремации годишно.

Православната църква приема връзката между душата и тялото на човека като много силна, а кремацията като неестествен процес и насилие над душата, се посочва в становището на Сливенската митрополия. Православната Църква не може да приеме кремацията, защото уважава човешкото тяло, което, живо или бездиханно, е храм на Светия Дух, част от човешката личност, пише в него.

В православната традиция всички обичаи, които са свързани с погребението, изнасянето на мъртвия, помените, почистването и украсяването на гробното място свидетелстват за любовта към покойника. Всеки кръстен православен християнин трябва да бъде погребан като такъв, а не като езичник, посочват от Сливенската митрополия.

В становището се казва още, че независимо какви съвременни филтриращи системи ще бъдат монтирани, при изгарянето се отделят вредни частици, които попадат във въздуха.

От Митрополията настояват в обръщение към кмета и общинските съветници да отклонят инвестиционното предложение. Становището е било подкрепено от 400 жители на Камено, които в подписка са изразили отрицателно отношение към изграждането на крематориум.