Сливналия от Търново е най-младият професор в БАН

Актуални новини
20:23 - 02 Декември 2019
5529
Сливналия от Търново е най-младият професор в БАН

Петко Денев е най-младият професор по биоорганична химия и химия та физиологично активните вещества на Българската академия на науките.

38-годишният възпитаник на Математическата гимназия във В. Търново работи в Института по органична химия с център по фитохимия в БАН, като от пет години ръководи Лабораторията по биологично активни вещества в Пловдив, пише borbabg.com.

„Всъщност съм роден в Сливен, но се определям като търновец, защото прекарах по-голямата част от ученическите си години във Велико Търново, а родителите ми и брат ми със семейството му все още живеят в старата столица. Голяма част от приятелите ми също са оттам“, казва проф. Денев.

Научната му дейност е насочена основно към изолиране, пречистване и характеристика на биологично активни вещества от растителен произход, разработване на технологии за функционални (лечебни) храни и определяне на тяхната биологична активност (антиоксидантна, имуностимулираща, антимикробна, антитуморна и др.).

Казано на по-достъпен език, той се занимава с изследване на полезните вещества в българските плодове, зеленчуци, билки и гъби и разработване на продукти – функционални храни и хранителни добавки.