Слонове измират мистериозно в Африка

Мистика
00:14 - 04 Юни 2020
8997
Слонове измират мистериозно в Африка

54 слона са открити мъртви в края на май в делтата на река Окаванго в южната африканска държава Ботсвана. По-рано през май са открити още 12 трупове на слонове и заедно с 44 слона, загинали през март, общият брой на умрелите животни е 110. Според властите няма следи от насилствена смърт по телата на животните. Версията за отравяне от бракониери също изглежда малко вероятна.

„Бих казал, че 90 на сто от новите случаи, които открихме, са стари трупове, които просто не сме открили преди. Има обаче и напълно свежи тела. Няма признаци по мъртвите слонове, че са жертва на бракониери", заявява Димакацо Нцшебе, отговарящ за дивата природа в правителство на Ботсвана. Нцшебе добавя, че ако животните са били отровени, то и птиците и другите животни, които се хранят с месото от труповете, биха умрели. А жертви сред тях няма.

Съобщава се, че експертите не са открили антракс при мъртвите слонове - тази опасна инфекция понякога става причина за смъртта на цели групи гиганти от африканската савана. Според Daily Mail ограниченията за движение във връзка с пандемията на коронавирус пречат на разследването на масовата смърт при слоновете в Ботсвана. Изпращането на проби за тестване е забавено.

В Ботсвана в дивата природа живеят около 130 хиляди слона. Общо в Африка към настоящия момент има 350 хиляди слона. През 1900 г. американските и европейските ловци изтребват почти всички слонове в Ботсвана. Само титаничните усилия на учени позволяват да се възстанови популацията на слонове в страната.

През февруари т.г. властите на страната за първи път от 6 години започват да продават разрешителни за отстрел на слонове. Разрешава се отстрел само на много възрастни ексземпляри. Общо през 2020 г. се планира да се продадат 272 лиценза, цената на всеки от които е 47 хиляди долара.