Словакия настоява да бъде изключена от ембарго на руски петрол

Това съобщиха от Министерството на икономиката в Братислава

ЕС
11:55 - 03 Май 2022
2168
Словакия настоява да бъде изключена от ембарго на руски петрол

Словакия ще настоява да бъде изключена от всяко възможно ембарго на руския петрол, договорено от Европейския съюз в следващия набор от санкции срещу Москва в отговор на войната в Украйна. Това съобщиха от Министерството на икономиката в Братислава, предава Ройтерс.

„Ако се стигне до одобрено ембарго на руския петрол като част от допълнителен пакет от санкции срещу Русия, Словакия ще поиска освобождаване“, обясниха от министерството в отговор на въпроси на агенцията.

По-рано ТАСС цитира вицепремиера и министър на икономиката на страната Ричард Сулик, който даде изявление след извънредно заседание на енергийните министри на ЕС в понеделник вечерта. „Словакия ще настоява да има изключение за себе си, ако ЕС реши да наложи ембарго върху доставките на руски петрол от 2023 г.“, категоричен бе министърът.

Непрекъснатите доставки на този вид суровина от Руската федерация, според думите на Сулик, са жизненоважни за икономиката на страната. Русия осигурява 100% за нуждите на словашките потребители от петрол.

Така например петролната рафинерия Slovnaft в Братислава, която е една от най-големите в страните от Централна Европа, е изцяло фокусирана върху преработката на руски петрол. Прехвърлянето на производството му към използването на нефт от други източници е дълъг и скъп процес, който ще отнеме няколко години.