Словакия облекчава още ограниченията, Чехия отваря границите

Разрешават се вече и събирания на хора до 500 души, а по-късно и до 1000

Новини
11:01 - 02 Юни 2020
2430
Словакия облекчава още ограниченията, Чехия отваря границите

Словакия ще премахне от утре още ограничения, въведени заради коронавируса. Отварят спортните центрове и закритите басейни. Правителството се съгласи вчера да облекчи правилата за ресторантите, като намали разстоянието между клиентите.

Разрешава се малобройна публика на спортни прояви и се облекчават ограниченията за свижданията в болниците, каза на пресконференция премиерът Игор Матович.

От 10 юни до 500 души ще могат да участват в обществени прояви, а от юли - 1000.

Словакия наложи строги карантинни мерки още преди да е регистрирала и един случай на коронавирус, а сега предпазливо смекчава мерките.

До края на миналата седмица имаше 1522 случая на коронавирус, от които 1368 души са оздравели. Смъртните случаи са 28 и не са се повишавали от средата на май.

В същото време чешкото правителство реши да позволи на гражданите си да пътуват до повечето европейски страни от 15 юни без да са задължени да представят отрицателен тест за Covid-19 при завръщането си в родината.

В Чехия регистрираните заболели от новия коронавирус са 9286, а смъртните случаи - 321. Облекчаването на ограничителните мерки там започна през април. Сега ще бъде използвана цветна скала за разграничаването на европейските страни спрямо безопасността им що се отнася до новия коронавирус.

Най-безопасни са страните-съседки на Чехия, като Германия и Полша, както и Швейцария, Финландия и Прибалтийските страни. С малко по-висок риск са Белгия, Франция, Италия, Нидерландия и Испания.
С най-висок риск са Великобритания и Швеция и само при завръщане от тях ще бъде изискван резултат от тест за Covid-19.

От следващата седмица в Чехия ще бъде разрешено да отворят театри и кина и ще бъде отменено правилото за физическа дистанция.

От 8 юни се вдига и максималният брой на хора на масови събития на 500 души.