Словакия отново отказа да ратифицира Истанбулската конвенция

Решението е на парламента в Братислава

Новини
17:24 - 29 Ноември 2019
1670
Словакия отново отказа да ратифицира Истанбулската конвенция

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция въпреки призива на Европейския парламент всички държави от ЕС, които все още не са я ратифицирали, да го направят възможно най-скоро.

Това реши парламентът на централноевропейската държава в четвъртък, часове след като незаконодателната резолюция беше приета от ЕП, съобщи „Свободна Европа”.

„Парламентът на Словакия не е съгласен Европейският съюз да стане страна по конвенцията на Съвета на Европа, без страните членки единодушно да са се съгласили на това“, пише в позиция, приета от депутатите в Братислава, цитирана от EUractive.

Словакия е една от седемте страни от ЕС, които не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Другите държави са България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Обединеното кралство. ЕС подписа конвенцията през юни 2017 г., но не може да стане страна по нея без съгласието на всички държави членки.

Борбата с насилието, основано на пола, е сред приоритетите на новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен. Тя също ще продължи да настоява седемте държави, които още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят възможно най-скоро. В началото на своя мандат тя смята да предложи и хармонизирането на дефиницията за престъпления, свързани с насилието върху жени в ЕС.