Словакия се готви за избори

ЕС
12:03 - 26 Септември 2023
1518
Словакия се готви за избори

Словаците се готвят да гласуват на парламентарни избори в събота, 30 септември, като сондажите сочат победа за партията на Роберт Фицо, популист и бивш премиер, чиято външна политика може да бъде насочена в подкрепа на Кремъл, предаде АФП.

Само дни преди вота, който идва след колапса на крехката коалиция с фокус борба с корупцията, Смер-СД на Фицо е първа политическа сила с около 20 процента подкрепа, което го прави фаворит за премиерска пост след 5-годишна пауза.

Победата може да доведе до външнополитически завой за страната член на ЕС и НАТО с 5,4 млн. души население, която предостави значителна помощ за Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Фицо, който някога приветства приемането на еврото в Словакия като "значимо историческо решение", сега е взел на мушка ЕС, НАТО и раздираната от война Украйна в опит да привлече крайнолеви и крайнодесни гласоподаватели.

"Войната в Украйна се корени в 2014 г., когато украински фашисти убиваха цивилни с руска националност", заявява 59-годишния политик в скорошно видео, повтаряйки неточни и недоказани руски твърдения.

"В наш жизненоважен интерес е да имаме добри отношения с всяка държава в света, включително с Руската федерация", добавя той, определяйки прозападните си опоненти като "войнолюбци".

Над половината от словашкото население вярва, че Западът или Украйна са виновни за войната, докато едва 40 на сто обвиняват Русия, сочи тазгодишното проучване на мозъчния тръст "Глобсек".

Подкрепата за НАТО също е намаляла до 58% тази година от 72 на сто през 2022 г. Половината словаци смятат САЩ за заплаха за сигурността.