Словакия вдигна блокадата на границата с Украйна

ЕС
11:47 - 14 Декември 2023
1538
Словакия вдигна блокадата на границата с Украйна

Словакия деблокира движението на камиони през границата си с Украйна след продължила три дни блокада, съобщи украинската гранична служба в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

Словашките превозвачи блокираха трафика на камиони от Украйна в понеделник, настоявайки за въвеждане на разрешителни за превоз на украинските камиони. Същите искания имаха и протестиращите на полско-украинската граница.

"От 19:30 ч. (20:30 ч. българско време) на 13 декември словашката страна частично възобнови операциите по преминаване на границата за влизане на нейна територия", съобщи граничната служба във Facebook.

Службата каза, че 28 камиона са получили разрешение да напуснат Украйна на ГКПП Ужгород в четвъртък сутринта.

Поради продължилото почти месец блокиране на полско-украинската граница от полски превозвачи, значителен брой камиони са използвали словашките гранични пунктове, за да преминат в ЕС.

Данни на украинското министерство на инфраструктурата показаха късно във вторник, че около 350 камиона са преминали през пътен пункт на границата на Украйна с Полша, откакто полските шофьори на камиони вдигнаха блокадата на един пункт в понеделник.