Словашки шофьори блокираха границата с Украйна, Киев се мръщи

Ще пропускаме по четири камиона на всеки час, заканиха се превозвачите

Новини
17:49 - 01 Декември 2023
5436
Словашки шофьори блокираха границата с Украйна, Киев се мръщи

Словашките автомобилни превозвачи започват блокада на границата на страната с Украйна, съобщава "Ройтерс".

Докато Европейският съюз не изпълни исканията им за по-строги правила за украинските конкуренти, шофьорите обещаха да затворят почти напълно пропускателния пункт за камиони.

Ръководителят на словашкия профсъюз UNAS Станислав Скала заяви, че неговият екип е готов да блокира ГКПП "Вишне Немецке - Ужгород" - единственият граничен пункт за тежкотоварни автомобили, от 15:00 часа местно време.

Словашките превозвачи се присъединяват към полските тираджии, които блокират няколко гранични пункта с Украйна от 6 ноември.

Тази блокада пренасочи част от трафика през Словакия, причинявайки километрични опашки от стотици камиони на подхода към границата.

Полски и словашки превозвачи на камиони се оплакват, че украинските превозвачи предлагат по-ниски цени за услугите си

и освен това превозват стоки в рамките на ЕС, а не само между ЕС и Украйна.

Шофьорите на камиони и в двете страни настояват ЕС да възстанови системата за предоставяне на ограничен брой разрешителни на украински компании за опериране в Съюза и на европейските шофьори на камиони да влизат в Украйна. Разрешителните отпаднаха след инвазията на Русия.

"Ще блокираме границата и ще пропускаме по четири камиона на всеки час", заяви Скала.

Военни доставки, хуманитарни пратки и нетрайни стоки и доставки на животни също ще бъдат пропускани.

Скала уточни, че блокадата ще бъде извършена и в двете посоки от няколко леки автомобила и в координация с полицията. Тираджиите ще имат екип от няколко души, които ще охраняват блокадата на смени.

Следващото решение ще дойде след срещата на министрите на транспорта на ЕС в понеделник в Брюксел, където се очаква полска, словашка и унгарска делегация да повдигнат въпроса.

"Единственото ни искане е връщане на разрешителните. Не се интересуваме от политика, просто трябва да защитим пазара си", посочи Скала.

Протестиращите настояват и за прилагане на правила, позволяващи на украинските компании да превозват до и от ЕС, но не и да извършват местни превози в рамките на ЕС.

Киев заяви, че няма да направи компромис по въпроса за разрешителните за украинските шофьори.

Европейският комисар по транспорта Адина Валеан заяви преди дни, че Украйна и ЕС не могат да бъдат "взети за заложници" от полските шофьори на камиони, които блокират границата.

Ситуацията е "неприемлива" и Брюксел си запазва правото да се намеси, за да гарантира спазването на правилата и прилагането на закона, предупреди тя.