Словашкият парламент потвърди спирането на помощта за Украйна

Украйна
15:20 - 21 Ноември 2023
2732
Словашкият парламент потвърди спирането на помощта за Украйна

Парламентът на Словакия потвърди правителството на премиера Роберт Фицо във вторник, подкрепяйки политическа програма, която обещава спиране на държавната военна помощ за Украйна, бавно намаляване на бюджетния дефицит и налагане на нов банков данък, предава Ройтерс.

Фицо спечели изборите през септември с кампания, насочена към критични медии, западни партньори и либерални политики, и беше назначен за министър-председател за четвърти път от президента Зузана Чапутова на 25 октомври.

Управляващата коалиция на Фицо комбинира неговата лява, социално консервативна партия SMER-SSD с по-малка лява партия и малка националистическа партия.

Коалицията прие политическата си програма миналата седмица, а парламентът я подкрепи при вот на доверие във вторник.

Програмата обещава специален данък върху банковите печалби и мерки за намаляване на лихвите по ипотечните кредити. Специални такси ще бъдат предназначени за прекомерни печалби в други неуточнени сектори.

Новото правителство има за цел намаляване на дефицита на консолидирания държавен бюджет в размер на 0,5% от БВП през 2024 г. Страната е изправена пред най-големия дефицит в еврозоната, оценен на почти 7% от БВП тази година.

Програмата също така включва предизборното обещание на Фицо да спре официалната военна помощ на Словакия за Украйна, докато нейният съсед се бори с инвазията на Русия и да търси прекратяване на военните действия, като същевременно признава международните граници на Украйна.

Фицо също така повтори противопоставянето си на отпадане на правото на вето на държавите-членки на Европейския съюз или преминаването към мажоритарно гласуване в повече области.

Опозицията гласува против програмата, посочвайки атаките на Фицо срещу независими медии и уволненията на висши полицейски служители, които са разследвали членове на новата управляваща коалиция за подкупи.