Словашкият премиер за вируса: Мислех, че умирам

ЕС
23:58 - 05 Януари 2021
6317
Словашкият премиер за вируса: Мислех, че умирам

Словашкият премиер Игор Матович, който организира масовото тестване на населението, но сам премина през коронавируса, при това тежко, разказа от първо лице за сблъсъка си с инфекцията. Като поддръжник на най-строгите мерки, той често се обръща към сънародниците си с молба за подкрепата им и спазването им, но въпреки всичко се зарази. 

"Приятели, коректното изписване на името на тази болест е "COVID-19-убиецът", обяви той тази вечер пред многобройната си фейсбук аудитория. 

И разкри, че докато е бил болен, се е чувствал, сякаш танцува танго върху много тънък лед. "Да, оцелях, но вече сам се бях отписал. За щастие отново се научих да дишам. Но истината е, че ако не можеш да дишаш, не можеш и да спиш. Защото ще умреш! Събудих се една сутрин със сини длани и устни. 4 дни поред бях буден и само се взирах в стената отсреща. Филмче? Малко музика? Абсурд. Всичко това ме караше да халюцинирам. Бях късметлия, че изобщо можех да се замъкна до тоалетната", споделя Матович. 

Премиерът разкрива още, че след коронавируса е разкрил най-големия лукс в живота си - да диша без да се задушава от кашлица.

"Ще се обадите на 112? Питайте мен. Няма да помогне. Защото докторите се задъхват от март. Какво искаме още от тях преди да спрем да се държим като животни? Как да ни помогнат?! Вече не опира до болници и места. А до полеви лазарети. Точно като онези, които виждате във филмите за войни", добавя премиерът. 

Колегата на Бойко Борисов разкрива още един детайл от личната си борба с COVID-19 - загубил е своя тъст на 24 декември, а е бил погребан на 31-и. "Без дрехи, без финално обръсване, без обувки. Без нищо! Просто един черен чувал и това е", пише той. 

"Стойте си вкъщи, идват ваксините", добавя Матович.