Словения подкрепя влизането на България в Шенген

ЕС
14:17 - 26 Февруари 2024
1226
Словения подкрепя влизането на България в Шенген

Словения подкрепя влизането изцяло на България в Шенгенското пространство, а настоящото решение за приемането само по въздух и вода е временен компромис, каза в писмено интервю за БТА словенската президентка в навечерието на официалното си посещение в България (26-28 февруари).

По думите й решението не е идеално, но ще насърчи търговията и туризма. 

Като президент днес обаче много съжалявам да видя, как Шенген умира, тъй като няколко страни от ЕС въведоха отново граничен контрол, включително Словения по границата с Хърватия, каза Пирц Мусар.

ловенският държавен глава подчерта, че страните от Западните Балкани са неразделна част от Европа.

Няма стабилност на Европа без стабилност на Западните Балкани и всички държави членки на ЕС трябва да имат предвид тази обща картина, подчерта словенската президентка.

На въпрос дали Словения обмисля въвеждането на задължителна военна служба на фона на зачестилите напоследък дебати по въпроса в страни от региона Пирц Мусар отговори, че засега не се предвиждат такива стъпки.

Словенският държавен глава до голяма степен има представителна функция. Той е главнокомандващ на въоръжените сили и номинира някои от най-високопоставените държавни служители, в това число управителя на централната банка и конституционни съдии. Повечето от номинациите на президента трябва обаче да бъдат потвърдени от парламента.

Пирц Мусар стана първата жена президент в словенската история след изборите през 2022 година. Тя е бивш телевизионен журналист, дългогодишен адвокат в сферата на медийното право и човешките права. Сред клиентите ѝ е била и родената в Словения Мелания Тръмп, съпругата на бившия американски президент Доналд Тръмп. Пирц Мусар е ръководила също така службата за защита на данните в Словения. С България я свързват приятели и сътрудничество в областта на защитата на личните данни.