Словения връща задължителната военна служба

Законопроект праща пълнолетните мъже в казармата от септември

Новини
12:13 - 04 Март 2020
1355
Словения връща задължителната военна служба

Словенският парламент обсъжда законопроект, изготвен от носителя на мандата за формиране на правителство от Демократическата партия Янез Янша за постепенното въвеждане на задължителна военна служба в страната, предава македонската електронна медия A1 On, цитирана от Агенция „Фоус”.

Законът предвижда военната служба да започне през септември, а законопроектът също така е част от коалиционно споразумение за съставяне на новото словенско правителство.

Коалиционните партньори от Демократическата партия, „Словенският модерен център“ (СМЦ) и партията на пенсионерите заявиха обаче, че още не са готови да подкрепят този законопроект.

От партията на Янша заявиха по-рано, че ще предложат военната служба да бъде задължение за всеки мъж, който навърши 18 години. За тези, които решат да продължат обучението си в университет след гимназията, военната служба ще започне след като завършат и ще продължи една година.

Като причина за необходимостта от задължителна военна служба, от Демократическата партия посочиха, че е нужно да се увеличи и обучи военният резерв на страната.