Словения задържа двама руски шпиони

Русия
12:23 - 30 Януари 2023
1260
Словения задържа двама руски шпиони

Словенската служба за разузнаване е разкрила в Любляна двама чужди граждани, шпионирали в полза на Русия. Те са задържани като ги заплашва общо до 8 години затвор за шпионаж и използване на фалшива самоличност.

В съвместното разследване с Националното следствено бюро на страната е било разкрито, че двамата руски агенти са работили за Главно разузнавателно управление на Русия като част от сложна програма с добре обучени „спящи агенти“ с предимно фалшиви самоличности и гражданства на трети страни, най-често южноамерикански, съобщава Slovenia Posts.

Изданието отбелязва и че през лятото на 2022 г. холандската разузнавателна служба AIVD арестува бразилския гражданин Виктор Мюлер Ферейра, който всъщност се оказа руският агент Сергей Владимирович Черкасов. Чрез контакт със стажант той се е опитал да проникне в Международния наказателен съд в Хага, който разследва военните престъпления на Русия в Украйна.

Освен това руски агенти и сътрудници на руските разузнавателни служби наскоро бяха разкрити в Швеция, Германия, Австрия, Италия, Унгария, Полша, Молдова и Латвия. Сред тях бяха парламентаристи, официални лица, военни служители, бизнесмени, както и железопътен служител в Латвия, който снима и записва движенията на войските на НАТО и изпраща кадрите на контакти в руските разузнавателни служби, припомня още словенското издание.