Случай на маймунска шарка е потвърден в София

Какви са симптомите

Актуални новини
13:49 - 17 Юни 2024
1551
Случай на маймунска шарка е потвърден в София

Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за периода 10-16 юни 2024 година. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от началото на годината до последната отчетна седмица няма регистриран друг случай на заболяването. 

Пациентът е българин, който не е пътувал в чужбина и не дава данни за сексуални контакти през последния месец, съобщиха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заразеният се е самоизолирал, лечението му е назначено от специалист по инфекциозни болести. 

Случаи на маймунска вариола в Европа бяха регистрирани през 2022 година - в Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Нидерландия. От НЦЗПБ посочиха, че епидемична ситуация най-вероятно се свързва с предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже, но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

През юни и юли 2022 година в България бяха отчетени общо четири случая на заболяването. Първите двама пациенти бяха мъже, като по първоначалните данни и двамата съобщаваха за пътувания в чужбина - в Испания и във Великобритания. Пациентите не бяха дали информация за контакт с болни от маймунска вариола. При третия потвърден случай на маймунска вариола се оказа, че мъж е бил контактен с един от първите потвърдени случаи. Четвъртият потвърден случай беше на мъж, завърнал се от Италия. 

В края на юни, същата година, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че маймунската вариола е вирусно заболяване, което се среща основно в държави от Централна и Западна Африка.

При съмнение за маймунска вариола, заболелият трябва да се изолира в дома или в лечебно заведение, ако протичането на заболяването го изисква. Той трябва да потърси консултация с инфекционист.

Инкубационният период на болестта обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми, обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди обрива или едновременно с него при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Силно препоръчително е лицата с тази клинична картина да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи, прибори за хранене, спално бельо и др. Инфекцията не се предава лесно от човек на човек, посочват на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести. Към момента в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност, допълват от Центъра.