Случаите на коронавирус в Русия надхвърлиха 2 милиона

Актуални новини
12:12 - 19 Ноември 2020
2037
Случаите на коронавирус в Русия надхвърлиха 2 милиона

Броят на заразните с коронавирус в Русия прехвърли психологическата граница от 2 млн. души. Общото количество на случаите на „Ковид-19“ от началото на епидемията в страната досега достигна 2 015 608.

След като в сряда беше регистриран лек спад, за последното денонощие новооткритите случаи са рекордно много - 23 610. Медици алармират, че болничните отделения, предназначени за лечение на „Ковид-19“, са препълнени.

По-рано стана ясно, че в Сибирския регион на Русия се формира нов мутирал вариант на коронавируса.

Специалистите обаче успокояват, че той не е по-опасен от вече известните щамове на „Ковид-19“. Заради влошената епидемична обстановка, властите на Москва забраниха на ресторантите да работят в Новогодишната нощ. Това се прави с цел неразпространяване на вируса.  Руската столица е лидер в черната класация. Само за 24 часа новите случаи на „Ковид-19“ в мегаполиса са 6438.

По-рано бе съобщено, че в Русия са направени над 75 млн. теста за вируса. Преди това се разбра, че 91 депутати от руската Дума са се заразили с коронавирус от началото на епидемията досега. Заради сложната епидемична обстановка, властите на Русия въведоха задължително носене на маски на всички открити и закрити обществени места, включително в такситата и на паркингите. Освен това затвориха врати нощните заведения и дискотеките.

Преди две седмици учениците от 6-и до 11-и клас минаха на дистанционно обучение, което ще продължи поне още 10 дни.

Учените от Руската академия на науките прогнозират, че с настъпването на зимните студове коронавирусът ще отстъпи и епидемичната обстановка в страната ще се нормализира. Преди дни бе съобщено, че в края на ноември ще стартира масова ваксинация на руските граждани срещу „Ковид-19“. Става дума за имунизационния препарат „Спутник V“, разработен от научния институт „Гамолея“. В момента ваксината се произвежда в пет фармацевтични предприятия, които работят на усилен режим.