Слух: Асен Василев връща Спецов начело на НАП?

Кабинетът планира да гласува назначението му още днес, твърдят депутати

Политика
14:01 - 07 Юни 2023
4484
Слух: Асен Василев връща Спецов начело на НАП?

Слухове, че Румен Спецов ще се върне като директор на Националната агенция за приходите, обикалят в политическите среди. Твърди се, че до часове кабинетът може да гласува въпросното назначение. 

Скандалният Спецов бе начело на НАП от май 2021 г. до август 2022 г., докато Асен Василев беше финансов министър. По време на неговото управление НАП събра рекордните 28,2 млрд. лв., което беше с близо 1 млрд. лв. над заложеното.

Още тогава започна повишението на цените и Агенцията тръгна на масирани проверки на търговци, за да предотврати спекула и да събере данъците от завишените приходи.

Спецов беше отстранен от служебния кабинет през август 2022, като мястото му зае тогавашният шеф на фонд "Земеделие" Борис Михайлов.

Румен Спецов е експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и "Защита на националната сигурност" в Академията на МВР.