Слух в Lupa.bg: Дават по 1800 лева в Доспат, за да се „заразиш” с COVID-19

У нас
16:10 - 10 Юни 2020
12224
Слух в Lupa.bg: Дават по 1800 лева в Доспат, за да се „заразиш” с COVID-19

Мъж от Доспат разказа във фейсбук, че раздават по 1 800 лева на жителите на града, за да бъдат регистрирани като заразени с коронавируса.  Част от хората доброволно се вписвали, за да получат сумата. „Носи се слух, че кметът има достатъчно връзки, за да изкара цял Доспат заразен. Не разбирате ли, че за такива масови зарази, се подбират  фирми от по-бедни региони и с по-податливи и мълчаливи хора”, пише в социалната мрежа Стефан Илевски.   

За предлагане на пари за регистриране на хора като болни от Ковид-19 преди седмици сигнализираха актрисата Рени Врангова и криминалният психолог Тодор Тодоров. Техните твърдения обаче до ден-днешен не са проверени нито от полицията, нито от прокуратурата.

„Не бива да се изключва вероятността заболяването Ковид-19 да се използва като мощно икономическо оръжие за задоволяване на корпоративни интереси, съсипване на бизнес, затваряне на цели райони, които са конкурентни на определен бизнес. В момента Сърница и Доспат са хитът в туризма – там е невероятна красота, която се предлага на ниски цени. Затова тези курорти се явяват сериозна конкуренция на други туристически дестинации. Предлагането на пари навежда на мисълта, че има друга сериозна финансова схема, която, за да се реализира, са необходими известен брой лица, вписани и отчетени като болни. Няма да се учудим, ако видим, че всеки починал в тези населени места бъде записан като умрял от коронавируса. Именно за това призовавам прокуратурата да извърши проверка”, заяви пред Lupa.bg  Димитър Байрактаров, народен представител в 43-то Народно събрание.  

„Тази схема може да бъде приложена във всяка една селищна единица, на която на книга фигурират 10 000 регистрирани македонски граждани. В благоевградското село Бело поле постоянно пребиваващите са около 350 души. По документи обаче в ГРАО се водят, че живеят  11 000 души – македонци, получили по неведоми пътища българско гражданство. Няколко хиляди от тях пребивават на улица „Струма” №1, където единствено се намира трафопоста на селото. Така няколко хиляди души могат да бъдат записани като болни от Ковид-19”, предположи ексдепутатът.