Слух в Lupa.bg: ДБ обещавали рамо на Радев, но без Йотова

Любопитно
12:54 - 02 Февруари 2021
4946
Слух в Lupa.bg: ДБ обещавали рамо на Радев, но без Йотова

Горещ политически слух се завъртя сред десните вчера, след заявката на президента Румен Радев за втори мандат на „Дондуков”2.

От „Демократична България” на Христо Иванов обещавали да дадат рамо на Румен Радев за следващи 4 години, но под условие –вице да не бъде Илияна Йотова. Тъмносините били склонни да дадат избора си на недесен президент, но нямало как да преглътнат бившата соцдепутатка, която е изцяло креатура на БСП. От ДБ дори са намекнали, могат да предложат техен втори човек в президентската двойка.

Евродепутатът Радан Кънев вече неведнъж подкрепи директно стъпките на президента и посланията му, припомнят депутати.

Очевидно обаче на Радев не му е „на живот и смърт” рамото на Христо Иванов и естествено, предпочете да продължи с Йотова, което ще му осигури и гласовете на левицата, които са в пъти повече.

До президентските избори има още много вода да изтече, така че няма как отсега да е ясно кой на кого ще даде подкрепата си. Засега политическите конфигурации се определят от парламентарния вот. Много вероятно е „Демократична България” да издигне собствен кандидат за президент, за което настояват и десните симпатизанти, коментират политолози.

Президентът Радев даде заявка за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова вчера на официален брифинг. Политолози отсъдиха, че държавният глава ще участва задочно в изборите, като припознае някой от участниците. "Някой ще каже, че приема програмата му. За да е ясно, че това са хората на президента", заключи днес доц. Стойчо Стойчев.

На миналите президентски избори - през 2016-а, Реформаторският блок издигна свой кандидат за "Дондуков"2 - Трайчо Трайков, който в крайна сметка стана районен кмет на столичната община "Средец".