Слух в Lupa.bg: Гласят шефката на Правната комисия за поста на Данаил Кирилов

Политика
15:07 - 26 Август 2020
6526
Слух в Lupa.bg: Гласят шефката на Правната комисия за поста на Данаил Кирилов

Шефката на Комисията по правни въпроси Анна Александрова най-вероятно ще заеме мястото на Данаил Кирилов в Министерство на правосъдието, довериха пред Lupa.bg източници, близки до властта.

Александрова оглави Комисията през април миналата година, след като нейният председател Данаил Кирилов стана правосъден министър. Тя не е от най-популярните лица на ГЕРБ и била принудена да заеме поста заради липса на по-подходящи кадри от нея. Десислава Атанасова и Димитър Лазаров категорично отказали да „спасяват положението”.

За Анна Александрова се заговори покрай поправките в Изборния кодекс, за които БСП обявиха, че целят да осигурят служебна победа на управляващите за изборите. Те бяха внесени в последния момент между двете четения на законопроекта, докато основна тема в него бяха преференциите и за известно време останаха незабелязани.

Измененията значително ограничиха решенията на ЦИК, които могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Мотивът - съдът имал много работа, а някои от решенията не били от негова компетенция. Предложението, подписано от Александрова, позволи ако ВАС отмени решение на ЦИК, изборната комисия е задължена да вземе ново, но не с мнозинство от две трети, а с гласовете на половината плюс един от членовете ѝ. Същото ще важи и за обжалвани решения на районните избирателни комисии. Първоначалната идея беше решенията да се взимат с гласовете на повече от половината от присъстващите, но тя отпадна. 

Все още е загадка истинската причина за връчената оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов. Вчера той обяви, че води списък с имената на около 250 души, които си позволявали да го наричат с името Барни Ръбъл. Това породи гнева на мнозина.

"Тъй като уважаемият министър Кирилов сподели, че обработва личните данни на 250 човека ("има списък") и то не какви да е, а данни за политически убеждения (които са специална категория според GDPR), предлагам да упражним правата си по регламент и да попитаме какви данни точно има за нас и на какво основание ги обработва”, заяви потребител на фейсбук.

Според мнозина това е причината Данаил Кирилов да напусне Министерство на правосъдието.