Слух в Lupa.bg: Илиян Василев търсел място в партията на Радев

Политика
16:50 - 24 Юни 2020
11954
Слух в Lupa.bg: Илиян Василев търсел място в партията на Радев

Бившият посланик в Москва Илиян Василев, по-известен като един от най-отявлените русофоби у нас, в последно време гравитирал около президента Румен Радев, научи Lupа.bg. Според слуховете целта на дипломата била да намери достойно място в бъдещия политически проект, подкрепен от държавния глава.

Само преди ден социологът Кольо Колев сподели пред Lupа.bg, че очаква до един-два месеца на политическия хоризонт да изгреят няколко нови субекта, като един от тях най-вероятно ще е формация, подкрепена от президента.

Самият Румен Радев онзи ден не отрече тази възможност. На въпрос ще се включи ли в политиката със свой проект, той отговори доста лаконично: "Следвам стриктно Конституцията. Въпросите на деня са други”.

По неофициална информация великият комбинатор на българската политика – Александър Томов-Лупи, също бил кандидат-активист в неродения президентски проект.

„Всякакви политически трупове се мъчат да се присламчат. Лупи беше първа писта при Мая Манолова - сега дебне Радев”, коментираха запознати.

Иначе фигурата на Илиян Василев била удобна за евентуалната формация на президента, защото публиката го възприемала като човек на американците. Така и бъдещата партия би изглеждала с проатлантическа ориентация. Според някои анализатори обаче Василев само го играел русофоб, за да не наруши прикритието си – той беше разкрит като агент „Сашо” на Първо главно управление на ДС, а то винаги е било на подчинение на КГБ.