Слух в Lupa.bg: Каракачанов избира вътрешен министър

Политика
15:01 - 16 Юли 2020
5167
Слух в Lupa.bg: Каракачанов избира вътрешен министър

Премиерът Бойко Борисов предложил на вицето си Красимир Каракачанов да избере наследник на Младен Маринов във вътрешното ведомство, разкриха пред Lupa.bg източници от политическите среди. Министърът на отбраната се почувствал поласкан от оказаната му чест, но нямал идея кой може да оглави МВР, без да предизвика бурни обществени реакции.

Министър-председателят направил този жест на Каракачанов заради поисканата оставка на икономическия министър Емил Караниколов, който е кадър на Обединени патриоти. Вицепремиерът можел да предложи зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов да оглави  ведомството, но неговото име бе замесено в скандал по време на кметските избори през миналата година. Силовакът тогава си позволи да агитира за кандит-кмета на Пещера Николай Пенев, излъчен от листите на ВМРО.

Каракачанов все още не е решил дали да приеме предложението на началника си да избере вътрешен министър. Ако откаже, ГЕРБ най-вероятно ще посочи за заместник на Младен Маринов депутатът Красимир Ципов, който е зам.-председател на парламентарната група на партията. Според юристи кадърът на ГЕРБ е подходящ за този пост, тъй като вече е бил заместник министър в силовото ведомство. Освен това е правно грамотен, което му вдигало цената.

По непотвърдена информация главният прокурор Иван Гешев имал свой фаворит за министерския пост. Той възлагал големи надежди на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Работил с него добре и смятал, че и добре ще управлява вътрешното ведомство.