Слух в Lupa.bg: Полк. Емил Тонев става шеф на НСО

Общество
16:10 - 13 Юли 2020
7236
Слух в Lupa.bg: Полк. Емил Тонев става шеф на НСО

Досегашният зам.-шеф на НСО полк. Емил Тонев ще поеме управлението на службата, предположиха пред Lupa.bg офицери, работили в системата на сигурността. В момента полк. Тонев замества ген. Красимир Станчев след скандала в парк "Росенец". 

Ако бъде избран за шеф на НСО, Емил Тонев ще е петият ръководител на службата в мандата на президента Румен Радев. На 13 февруари 2018 г. си тръгна генерал-лейтенант Ангел Антонов след като военна прокуратурата започна проверка срещу него. Имало е сигнали, че е ловувал в ловното стопанство "Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки. Открити са нарушения в автопарка на НСО– роднина на Антонов карал автомобил, предоставен за тест драйв.

На мястото на Антонов седна генерал-майор Данчо Дяков. Той бе начело на службата година и 5 месеца. В края на август 2019 г. връчи оставка заради неустоимо предложение за работа. Веднага на следващия ден кормилото бе поето от полковник Росен Тодоров. Той остана на поста до идването на генерал Красимир Станчев на 30 септември 2019 г.  

Офицери от НСО препоръчват на овакантеното място да не се назначават хора, които не са работили в системата. Такива са били Ангел Антонов и Данчо Дяков и това се е отразило на дейността им. „Поне 6 месеца са необходими на началниците, дошли отвън, да свикнат с естеството на работата. Трябва им време, за да опознаят подчинените си. Именно за това е добре човек от НСО да поеме управлението. Емил Тонев е подходящ за шеф - той е в системата от 2004 г. Бил е инcпeктoр, cтaрши инcпeктoр, глaвeн инcпeктoр, нaчaлник - ceктoр и нaчaлник - oтдeл. Oт 13 юли 2016 г. e зaмecтник-нaчaлник нa НCO”, обясни пред Lupa.bg бивш служител на службата за охрана.