Слух в Lupa.bg: Пускат Божков за рекордните 2 млн. лева?

Жената до Черепа не плати 1,5 млн. парична гаранция

Новини
13:40 - 04 Септември 2023
12042
Слух в Lupa.bg: Пускат Божков за рекордните 2 млн. лева?

Крупният богаташ Васил Божков утре може да бъде освободен срещу рекордна сума пари. В Съдебната палата се шушука, че Черепа може да подобри рекорда на Атанас Бобоков, който излез от килията срещу 2 млн. лева.

Lupa.bg научи, че милиардерът е задържан при пристигането си най-вече от съображение за неговата сигурност и тази на близките му. Очаква се, след като му беше назначена допълнителна охрана, той да бъде освободен срещу голяма сума пари. 

Мярката му е утре след 10,00 часа в Съдебната палата и ще се проведе при невиждани мерки за сигурност. За да се доведе Божков от ареста "Г.М. Димитров" ще бъде блокирано за кратко движението в части на столицата, научи медията ни.

В залата адвокатите му ще пледират, че Черепа сам се е върнал и нямал никакво намерение, да се крие и щял да съдейства на разследващите. Очаква се в близко бъдеще статута на богаташа постепенно да се промени от обвиняем в основен свидетел. 

 РЕКОРДИТЕ

След месеци пребиваване в ареста, Апелативният специализиран съд постанови, че ще пусне по-големия от братята Бобокови - Атанас, ако внесе 2 млн. лв. парична гаранция.

Разследването срещу Васил Божков вече постави два рекорда по размер на гаранциите само за десет дни. Общо 3 милиона лева трябваше да платят за свободата си двама от обвинените.

Специализираният съд наложи един 1,5 млн. лв. гаранция на жената до Васил Божков. Елена Динева е обвинена за участие в организирана престъпна група, ръководена от хазартния бос. Тя обаче категорично заяви, че ги няма тези пари и предпочете да остане в ареста.

Със същото обвинение и със същата гаранция от 1,5 млн. лв. е и Александър Тумпаров, който бе в болница заради влошено здраве.

Като рекордна през 2019 г. беше определена и сумата от половин милион, която трябваше да плати синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо Арабаджиев.

Големи гаранции са искани и назад в годините.

През 2013 г. на Богомил Манчев беше наложена парична гаранция от 1 милион лева, но той я обжалва и съдът я намали наполовина.

През 2008 г., заради обвинения в данъчни престъпления, съдът поиска от Христо Ковачки гаранция от 300 000 лева. След обжалване тя беше намалена на 200 000 лева.